Teneriffan rannoilla vaarallista lajia – harmittoman näköinen mutta myrkyllinen

Matkailu Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kahdella Teneriffan suositulla uimarannalla on annettu varoitus mahdollisesti vaarallisesta merenelävästä. Rannoilla on havaittu glaucus atlanticus, eli sinimerietana -kotilolajia. Lajin ulkomuoto voi hämätä.

Sinimerietana on muutaman sentin pituinen nilviäinen, joka herättää huomiota hieman lohikäärmettä muistuttavan ulkomuotonsa ja kauniin värityksensä ansiosta. Sinimerietanaa ei kuitenkaan tule koskea. Se voi pistää ja vapauttaa erittäin kivuliaasti vaikuttavaa myrkkyä.

Kanariansaarten viranomaisten antama varoitus koskee El Médanon ja Leocadio Machadon rantoja. Canarian Weekly -lehden mukaan rannalle on nostettu vaarallisista merenelävistä viestivä violetti lippu. Rannoilla on myös keltainen lippu, joka viestii olemaan varuillaan uidessa.

Sinimerietana ei itse tuota myrkkyä, vaan se varastoi muiden lajien, kuten polttiaiseläinten myrkkyä. Sinimerietanan pistos voi aiheuttaa esimerkiksi voimakasta kipua, pahoinvointia, oksentelua, ihottumaa ja allergisia reaktioita. Matkailijoita kehotetaan välttämään uimista varoitusta koskevilla rannoilla ja noudattamaan viranomaisten antamia ohjeita.