Huolestuttava raportti: Rintasyöpä yleistynyt nuorilla naisilla

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Uuden raportin mukaan yhä useampi nainen sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana. American Cancer Societyn tuore tutkimus paljastaa, että yksi kahdeksasta naisesta Yhdysvalloissa saa rintasyöpädiagnoosin jossain vaiheessa elämäänsä.

Vaikka rintasyövän kuolleisuus on laskenut merkittävästi viime vuosikymmeninä, erityisesti alle 50-vuotiaiden naisten sairastumistapaukset ovat lisääntyneet. Rintasyövän ilmaantuvuus on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin yhdellä prosentilla vuosittain, ja nuorempien naisten kohdalla kasvu on ollut vielä nopeampaa, noin 1,4 prosenttia vuodessa.

Varhainen seulonta ja kehittyneet hoitomenetelmät ovat auttaneet vähentämään rintasyöpäkuolemia, mutta syöpä on edelleen yleisin naisten syöpädiagnoosi Yhdysvalloissa ja toiseksi yleisin syöpään liittyvä kuolinsyy. Lääketieteelliset suositukset kehottavatkin naisia aloittamaan säännölliset mammografiat jo 40-vuotiaana, jotta tauti voidaan havaita ajoissa ja hoito aloittaa varhain.

Tutkimuksessa muistutetaan People-sivuston mukaan myös, että vaikka tietyt elämäntapatekijät, kuten ylipaino ja liikunnan puute, voivat lisätä riskiä, suurin osa naisista sairastuu ilman tunnettuja riskitekijöitä. Tästä syystä seulonnan merkitystä ei voi korostaa liikaa rintasyövän varhaisessa toteamisessa.