Lääkäri: ”Influenssan, koronan ja flunssan oireet samanlaisia”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Syksy tuo flunssakauden tullessaan. Perusterveellä ihmisellä influenssan hoidoksi riittää useimmiten lepo, särkylääke ja runsas nesteytys. Flunssan voi aiheuttaa moni eri virus. Kausi-influenssalla puolestaan tarkoitetaan A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta.

– Influenssa on tavallista nuhakuumetta eli flunssaa harvinaisempi ja vakavampi vaiva. Influenssa alkaa äkillisemmin ja on oireiltaan flunssaa rajumpi. Tyypillisesti influenssaan kuuluvat korkea kuume, voimakkaat nivelkivut, väsymys, vilunväristykset, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä, kuvailee Terveystalon yleislääkäri ja työterveyden erikoislääkäri Toni Vänni.

– Koronan erottaa parhaiten haju- ja makuaistin katoamisesta, mutta kaikille näin ei käy. Influenssan ja koronan oireet ovatkin hyvin samanlaisia ja tautien erottaminen toisistaan pelkkien oireiden perusteella on vaikeaa. Tällöin pikadiagnostiikka on kätevä apu: pumpulipuikolla limakalvolta tai nenästä otettavasta näytteestä voidaan selvittää 20 minuutissa, mikä virus on kyseessä, Vänni jatkaa.