Vuoden parhaat uudet lautapelit valittiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen Leluyhdistys valitsee vuosittain parhaat uudet lautapelit. Kilpailun kuvaillaan olleen tänä vuonna tiukka, ja jo finaaliin pääseminen edellytti tuotteelta monia hyviä ominaisuuksia. Kategorioina olivat lastenpelit, partypelit, perhepelit ja strategiapelit.

Kilpailussa pelejä pisteyttävät puolueettomat tuomaristot. Omia näkemyiksiään esittävät niin kasvatus- ja kaupan alan ammattilaiset kuin lapset ja peliharrastajatkin. Arvioinnin kriteereitä ovat esimerkiksi yleinen laatu, turvallisuus, ohjeiden selkeys ja ulkoasu. Tärkeää on tietenkin myös pelattavuus ja mukavuus.

Vuoden lastenpelin palkinnon sai Pikkuapinat. Sitä kuvaillaan motorisia, kielellisiä, kognitiivisia sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja taaperoille ja aikuisille opettavaksi ensipeliksi. Muita finalisteja olivat Etevät etsivät ja Opetellaan Liikennepeli.

Vuoden partypeliksi valittiin Telepaattori. Sitä kuvaillaan seurapeliksi, jossa oppii tuntemaan pelikumppaninsa hauskojen kysymysten avulla. Muita finalisteja olivat Okay. Genius ja Tiskijukka Retro.

Vuoden perhepeli on Orbito. Tuomariston mukaan peli on kuin liikkuva ristinolla, joka on mukavan kompaktin kokoinen. Muita finalisteja olivat Skippity ja Scout.

Vuoden strategiapelin palkinnon sai El Grande. Tuomariston mukaan kyseessä on kepeiden strategiapelien monipuolinen klassikko, josta tekee jännittävän muiden pelaajien liikkeiden ennakointi. Muita finalisteja olivat That’s Pretty Clever ja Trekkin Through History – Historian poluilla.