Talvi viivästyi Lapissa – näihin aikoihin terminen talvi tyypillisesti alkaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syksy on edennyt koko maassa leudoissa merkeissä. Forecan mukaan kesä ei ole koko Suomessa vielä edes päättynyt termisten vuodenaikojen määritelmän mukaan. Termisen kesän määritelmässä vuorokauden keskilämpötila pysyy +10 asteen yläpuolella.

Talvi alkaa olla jo hieman myöhässä aikataulusta pohjoisimmassa Suomessa. Termisen talven määritelmä ei ole täyttynyt vielä yhdelläkään Lapin säähavaintoasemalla tunturien huippuja lukuun ottamatta. Termisen talven määritelmässä vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin 0 asteen alapuolelle.

Vertailukauden 1991-2020 tilastoissa terminen talvi on alkanut osassa Pohjois-Lappia ennen 17. lokakuuta. Suuressa osassa Lappia terminen talvi on tilastollisesti alkanut marraskuuhun mennessä. Leudon syksyn vuoksi talven viivästymistä on tosin osattu jo ennakoida.

Pitkän ajan ennusteiden perusteella termisen talven alku viivästyy Lapin lisäksi myös laajemmin Suomessa. Meteorologi Joanna Rinne kertoo Forecan sääblogissa termisten vuodenaikojen alkavan kuitenkin harvoin juuri tilastojen mukaan ajallaan. Nykyilmaston tavanomainen vuosi ei myöskään ole enää sama kuin vertailukautena 1991-2020.