Keripukki on tehnyt paluun – johtuu ihmisten huonoista ruokailutottumuksista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Australialainen mies on sairastunut keripukkiin. Kyseessä ei ole ainoa 2000-luvulla muinaista merimiesten tautia sairastava henkilö, sillä ruokavaliomme on muuttunut joidenkin ihmisten kohdalla huomattavasti ravintoköyhempään suuntaan.

Miehellä diagnosoitiin keripukki, koska hän ei syönyt hedelmiä tai vihanneksia. Tämä on jokseenkin harvinaista, sillä vitamiinipitoisia ruokia on runsaasti tarjolla verrattuna entiseen. Keripukki oli yleinen satoja vuosia sitten merellä matkustaneilla, koska he joutuivat turvautumaan pitkien merimatkojen aikana yksipuoliseen ruokavalioon.

Keripukkiin sairastunut mies joutui sairaalaan Australian Perthissä. Hän hakeutui vastaanotolle ensin mystisen ihottuman ja mustelmien vuoksi. Hänen tilansa heikkeni lukuisista selvityksistä huolimatta. Pian kävi ilmi, että hän söi tuskin hedelmiä ja vihanneksia ja nautti pääasiassa prosessoituja ruokia, mikä johti lääkärit diagnosoimaan hänelle keripukin.

– Satunnaisia keripukkitapauksia esiintyy kuitenkin erityisesti vanhuksilla, alkoholismipotilailla ja lapsilla, joilla on psykiatrisia tai kehitysongelmia, tohtori Andrew Dermawan, Sir Charles Gairdnerin sairaalasta Perthistä kirjoitti BMJ Case Reports -lehdessä.