Huippuharvinainen muumimuki 80-vuotisjuhlan kunniaksi – vain harvoille ja valituille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tove Janssonin luomat Muumit täyttävät ensi vuonna 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi suosittujen muumimukien sarja kasvaa ainutlaatuisella Koti-mukilla. Siihen pääsevät käsiksi vain harvat ja valitut.

Koti-muumimuki on saanut inspiraationsa ensimmäisestä muumitarinasta Muumit ja suuri tuhotulva. Muki on Moomin Arabian mukaan numeroitu ja käsinmaalattu, joten jokainen astia on hieman erilainen. Koti-muki on myös tavanomaisia muumimukeja kalliimpi, 189,90 euroa.

Koti-mukeja valmistetaan 8 000 kappaletta, joista kaksi on jo varattu. Toisen saa tasavallan presidentin puoli Suzanne Innes-Stubb ja toisen Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson. Muilla on mahdollisuus hankkia muki vain voittamalla verkossa ja valikoiduissa myymälöissä järjestettävä arvontamyynti.

Verkossa suoritettavan arvontamyynnin aikataulu selviää myöhemmin. Arvontaan osallistuvat liikkeet ovat Helsingin Espalandin, Oslon Sandvikan, Göteborgin ja Tukholman Mall of Scandinavian Moomin Arabia -myymälät. Koti-mukit ovat nähtävissä myymälöissä 25. lokakuuta alkaen.

Tove Janssonin ensimmäinen muumikirja Muumit ja suuri tuhotulva julkaistiin vuonna 1945. Tarinassa Muumipeikko ja Muumimamma etsivät kadonnutta Muumipappaa ja joutuvat itsekin erilaisiin hurjiin seikkailuihin.