Joko on talvirenkaiden aika? Näin sanoo tieliikennelaki

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomi on pitkä maa, eivätkä esimerkiksi säähän liittyvät tieliikennesäännöt päde samaan aikaan koko maan alueella. Siinä missä pohjoisessa on jo lunta riittämiin, saattaa etelässä kasvaa vihreää ruohoa. Tieliikennelaki on ottanut huomioon tämän uudessa sääntelyssään.

Tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun ajan, mikäli sää tai keliolosuhteet sitä vaativat. Eri renkaiden välillä on kuitenkin eroja, ja esimerkiksi nastarenkailla saa ajaa muunakin aikana, jos keli sitä edellyttää, mutta ei kuitenkaan kaikkialla, sillä ne kuluttavat muita renkaita enemmän teiden pintoja. Toinen rengasvaihtoehto on kitkarenkaat, jotka eivät kuitenkaan sovellu ympärivuotiseen käyttöön.

Toisin sanoen arviointi talvirenkaiden tarpeesta on siirretty kalenterin päivämäärien sijaan suoraan kuluttajille. Tässä yhteydessä on ensisijaisen tärkeää ennakoida ja seurata säätiedotuksia. Jos on lähdössä pitkälle ajomatkalle, kannattaa ottaa huomioon myös kohteen sijainti. Voiko olla, että joku aamu alueella onkin satanut lunta tai tien pinta on jäässä? Terveen järjen käyttö säästää ihmishenkiä.