Tiedustelupalvelut vahvistavat: Venäjä kouluttaa tuhansia pohjoiskorealaisia sotilaita

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean viranomaiset ovat kertoneet, että Venäjälle on lähetetty noin 3.000 pohjoiskorealaista sotilasta. Pohjois-Korean väitetään lähettävän joukkoja tukemaan Ukrainan hyökkäyssotaa. Etelä-Korean tiedustelupalvelun mukaan Pohjois-Korea todennäköisesti aikoo lähettää yhteensä 10.000 sotilasta Venäjälle vuoden loppuun mennessä.

Etelä-Korea työskentelee nyt liittolaisten ja kumppaneiden kanssa valmistellakseen vastatoimia, jotka voidaan ottaa käyttöön vaiheittain riippuen Pjongjangin ja Moskovan välisen sotilaallisen yhteistyön asteesta. Tämä voisi mahdollisesti tarkoittaa esimerkiksi aseiden lähettämisestä Ukrainaan. Kyseessä olisi merkittävä muutos eteläkorealaisen politiikan linjaan, jossa se pyrkii toimimaan puolueettomasta aktiivisesti konflikteihin osallistuvien maiden kanssa.

Viranomaisten mukaan Pohjois-Korean väitetty joukkojen lähettäminen Venäjälle on provokaatio, joka uhkaa maailmanlaajuista turvallisuutta Korean niemimaan ja Euroopan ulkopuolella. Etelä-Korean presidentti Yoon Suk Yeolin mukaan tappavien aseiden toimittamisen periaatteista voidaan joustaa tarvittaessa.

– Jos Pohjois-Korea lähettää erikoisjoukkoja Ukrainan sotaan osana Venäjän ja Pohjois-Korean yhteistyötä, tuemme Ukrainaa vaiheittain ja myös tarkastelemme ja toteutamme Korean niemimaan turvallisuuden kannalta tarpeellisia toimenpiteitä, Yoon sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan on epäselvää, kuinka tehokkaita pohjoiskorealaiset sotilaat olisivat taistelussa, koska heillä ei ole aktiivista taistelukenttäkokemusta, heillä on käytössään vanhentunutta ja tavanomaista aseistusta sekä menneiden vuosien koulutuskokemusta Venäjän joukkojen kanssa. Pohjois-Korean diktatuuri saattaa nähdä joukkojen lähettämisen ratkaisevana tilaisuutena kouluttaa sotilaat modernille sodankäynnille ja teknologialle. Etelä-Korean puolustusministeri Kim Yong Hyun sanoi, että pohjoiskorealaisista tulee tykinruokaa.