Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, ovat yleistyneet merkittävästi Suomessa. Nämä sairaudet eivät vain aiheuta fyysisiä oireita, vaan voivat myös rajoittaa sosiaalista elämää ja tuoda mukanaan henkisiä haasteita. IBD-viikon aikana pohditaan, millaista on elää sairauden kanssa, joka vaikuttaa jokapäiväiseen elämään.
– Sairauden aktiivisessa vaiheessa voi tuntua, että on jatkuvasti matkalla vessaan, jonne IBD voi äkillisesti ja toistuvasti pakottaa. Joskaan ei aina, sillä aktiivisten ja rauhallisten vaiheiden vaihtelu kuuluu sairauden luonteeseen, IBD ja muut suolistosairaudet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto kertoo.
Suolistosairauksien kanssa elävien täytyy tietää, missä lähin vessa sijaitsee. IBD-sairaudet voivat oireilla aaltoilevasti: välillä elämää hallitsevat kivut, ripuli ja jatkuva vessahätä, mutta toisinaan oireet voivat rauhoittua. Tämä arvaamattomuus tekee sairauden hallitsemisesta haastavaa. Moni sairastunut joutuu varautumaan jatkuvaan vessahätään, ja esimerkiksi julkisilla paikoilla liikkuminen voi tuntua ylivoimaiselta.
IBD-viikkoa vietetään 1.–7. joulukuuta, ja sen tarkoituksena on tuoda esiin tulehduksellisten suolistosairauksien monimuotoisuutta ja vaikutuksia. Kyse ei ole vain fyysisistä oireista, vaan sairaudet vaikuttavat laajasti myös mielen hyvinvointiin ja sosiaaliseen elämään.