Testissä Samsung Galaxy Ring – kätevä arjen hyvinvoinnin tukija

Digi Fitness Lifestyle Lux Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Älykellojen viime vuosien esiinmarssin jälkeen oli luonnollista, että seuraavaksi vuoroon tulivat eri valmistajien älysormukset. Suomalaistaustaisen Ouran kilpailijaksi tuli kesällä 2024 monikansallinen teknologiayhtiö Samsung, jonka Galaxy Ring olikin jo odotettu ja varsin mielenkiintoinen uutuus. Älysormuksissa on kaksi keskeistä seikkaa; Miltä ne näyttävät sormessa ja millaisia toimintoja niiden sovellukset tarjoavat. Nämä kaksi kriteeriä ovat ratkaisevia tekijöitä älysormusten valinnassa vastaisuudessakin.

Samsung Galaxy Ring, Kuva: Stara
Kuva: Samsung Galaxy Ring

Älysormusta ostaessa ensimmäisenä kannattaa hankkia 10 eurolla sormuksen oikean koon päättämiseen tarkoitettu sormuslajitelma. Mittauksen voi tietenkin tehdä myös kaupassa. Tässä testissä sormeksi valittiin oikean käden nimetön, jossa oli jo aiemmin ollut toisen valmistajan älysormus. Samsung toimitti kätevässä pienessä rasiassa kokonaisen repertuaarin eri kokoja (5-13), ja niistä toistaiseksi suurin, koko 13, osoittautui sopivaksi. Kolmesta väristä testattavaksi tuli musta, kun muut värit ovat hopea ja kulta. Laite sisältää sykemittarin, ihon lämpömittarin, veren happipitoisuuden mittarin ja kiihtyvyysanturin. Näistä viimeksi mainittu mahdollistaa Samsungin puhelimen ohjaamisen sormia napauttamalla. Tällä kätevällä ominaisuudella voidaan esimerkiksi hiljentää hälytys, ottaa valokuva tai käynnistää videon tallennus.

Hinta on luonnollisesti tärkeä tekijä sormusta hankittaessa. Samsung Galaxy Ring maksaa Suomessa 479 euroa, mutta sen jälkeen käytöstä ja ominaisuuksista ei tarvitse maksaa kuukausimaksua. Esimerkiksi Ouran sormuksessa kuukausimaksu kaikkien toimintojen käyttämiseksi nostaa laitteen hintaa 70-84 euroa vuodessa. Älykellojen saralla jo aiemmin hyvin menestyneen Samsung Galaxy Ringin paketissa tulee mukana varsinaisen sormuksen lisäksi myös varsin tyylikäs latauskotelo, joka on läpinäkyvää muovia ja työpöydällä kuin koriste. Ladattaessa se kätkee sormuksen sisäänsä ja led-valot valaisevat koteloa ja kertovat missä tilassa lataus kulloinkin etenee. Lisäksi latauskotelossa on myös pieni akku, jolla sormusta voidaan ladata reissussa ilman sähköä. Tätä ominaisuutta Ouran älysormuksessa ei ole. Sormusta testattaessa käytössä ei ollut Samsungin älykelloa, mutta sellaisen kanssa yhteistyössä sormuksen akkukeston kerrotaan olevan hieman pidempi.

Samsung Galaxy Ring ja Oura 4, Kuva: Stara
Samsung Galaxy Ring ja Samsung Health, Kuva: Stara

Akkukesto on toinen keskeinen ominaisuus älysormusta valittaessa. Staran testissä oltiinkin jopa hämmentyneitä, että Samsungin sormuksen akku kesti kerta toisensa jälkeen täsmälleen yhtä pitkään kuin Ouran uusimman nelossarjan sormuksen. Galaxy Ringin lataaminen kesti hieman pidempään, mutta käytössä niiden akkukestot olivat kuin kaksi marjaa. Molempien akku kesti melko tarkkaan seitsemän vuorokautta. Pienemmissä malleissa akkukesto pienenee, koska laitteeseen mahtuva akku on pienempi. Kun akkukestoon lisätään edellä mainittu latauskotelon sisältämä akku, voittaa Samsungin sormus kotimaisen tuotteen selvästi. Latauskotelon voi ladata sekä USB-C -johdolla että langattomasti. Sormuksessa on kilpailijan laitteen tavoin pieni sormin huomattava viiva, jolla sormuksen saa asetettua sormeen mittauksia varten optimaaliseen asentoon.

Samsung Galaxy Ringiä käytettiin testiä varten kuukauden ajan päivittäin, ja lukuja verrattiin OnePlus Watch 2 -älykellon ja uusimman Oura 4 -älysormuksen antamiin lukemiin. Tässä vertailussa täytyy todeta, että kaikkien valmistajien kellojen antamat lukemat ovat tarkkuudessaan yleisesti vain häivähdys sormusten antamista lukemista. Jos haluat siis aidosti seurata kehosi, valmiutesi ja unesi tilannetta, kannattaa siihen tarkoitukseen hankkia älykellon sijaan älysormus. Samsungin sormus on erittäin ohut ja kevyt, joten se kulkee huomaamatta mukana niin arjessa kuin yölläkin. Sormus on yleensä altis naarmuille, mutta kuukauden testissä ainakin mustan sormuksen pinnoite osoittautui kestäväksi. Laite on IP68-suojattu, eli se voi olla huoletta kädessä normaalissa arjessa, eli myös suihkussa ja uidessa.

Samsung Galaxy Ring ja Samsung Health, Kuva: Stara
Samsung Galaxy Ring ja Samsung Health, Kuva: Stara

Älysormuksissa merkittävin ero tuotteiden välillä syntyy ennen kaikkea siitä miten tarkkoja tuloksia ja mitä tuloksia sormukset kykenevät käyttäjälle antamaan ja millaisia tulkintoja mitatuista tuloksista saadaan tulkittua. Kyse on siis ennen kaikkea mitatusta datasta sekä sovelluksen sisällöstä, monipuolisuudesta ja helppokäyttöisyydestä.

Kuukauden testissä verrattiin samojen päivien ja viikkojen lukemia keskenään eri laitteista, ja tietenkin myös omia tuntemuksia verrattiin laitteiden antamiin lukemiin. Näiden perusteella vaikuttaa siltä, että Samsung Galaxy Ring ylitulkitsee esimerkiksi koettua stressiä, jota muut laitteet eivät mitanneet yhtä korkealle ja mitä käyttäjä itsekään ei havainnut. Myös nukkumisesta saadut tulokset olivat ajoittain erikoisia, sillä sormuksen mukaan käyttäjä oli ollut yöllä ajoittain valveilla, vaikka henkilö itse ja muut laitteet eivät tällaista havainneet. Tällaisia seikkoja Samsung tulee varmasti jatkossa tarkentamaan joko tulevissa laitteissaan tai jo nykyisen sovelluksen päivityksellä. Päivityksiä on todennäköisesti luvassa tiuhaan.

Samsung Galaxy Ringin mittaamat energiapisteet olivat varsin lähellä kotimaisen kilpailijan antamia tuloksia ja käyttäjän omia havaintoja. Myös unen aikainen happisaturaatio vastasi muiden laitteiden antamia tuloksia. Esimerkiksi REM-unen tulokset olivat usein lähes minuutilleen samoja kuin muissa laitteissa samoin kuin nukkumaanmenon ja heräämisen ajat. Sormuksen on toki hankala mitata koska käyttäjä vaipuu esimerkiksi rauhallisesta kirjan lukemisesta nukkumaan. Ainakin tämän testin perusteella sormuksen antamat lukemat ovat siis varsin luotettavia. Koska koehenkilö oli mies, ei laitteen kuukautiskierron seurantaa nyt kokeiltu.

Samsungin sovelluksessa on nykymuodossaan saatavilla mitattujen tulosten analyysit selkeästi graafeina, jolloin käyttäjän on helppo huomata muutokset. Sovellukseen olisi kuitenkin tarpeen saada vielä pidemmälle meneviä analyysejä ja tulkintoja, joita jo nykyisten tulosten perusteella olisi mahdollista tehdä. Näitä onkin varmasti tulossa ajan myötä, sillä moni hankkii sormuksen oman hyvinvointinsa seuraamiseen ja edistämiseen. Samsungin sormus ei tällä tietoa toimi iPhonen kanssa, joten ostajalla kannattaa olla taskussaan Android-puhelin. Laitteen käyttämiseen tulee ladata Samsung Health ja Samsung Wearable -sovellukset.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Samsung Galaxy Ring on varteenotettava haastaja älysormusten markkinoille. Se sopii varsinkin silloin, jos käyttäjällä on jo valmiiksi Samsungin älypuhelin ja jos käyttäjä haluaa maksaa vain kertamaksun. Älysormuksen sovellukseen saadaan toivottavasti pian lisää analyysejä ja tulkintoja käyttäjän terveydentilasta ja hyvinvoinnista.