New York’s Mount Sinai School of Medicinen tutkijoiden mukaan REM-unen käyttäytymishäiriöstä (RBD) kärsivät voivat pyörimisellään osoittaa varhaisia dementian oireita. Levoton uni voi olla merkki kognitiivisista sairauksista.
Tutkijat havaitsivat, että RBD:stä kärsivillä on tulehdustila aivojen dopamiinia tuottavassa osassa. Samassa osassa on havaittu dementiapotilaiden alentunutta dopamiinin määrää. Keinoäly auttaa jatkossa tunnistamaan riskiryhmät ja sitä testataan tulevissa tutkimuksissa. Tekoälyn algoritmi muun muassa analysoi kliinisten unilaboratoriotestien videoita.
– Tekoäly voidaan integroida unilaboratorioiden diagnooseihin. Se auttaa parantamaan diagnostiikkaa ja vähentämään virheitä, neurologian apulaisprofessori Emmanuel During totesi.
Tavoitteena on tunnistaa ne potilaat, joilla on suurin riski sairastua dementiaan. Metodi voi myös auttaa lääkäreitä arvioimaan liikkeiden yleisyyttä nukkumisen aikana, mikä puolestaan mahdollistaa yksilöllisten hoitosuunnitelmien luomisen potilaille.