Tutkimus: Prosessoidun punaisen lihan runsas käyttö voi lisätä muistisairauksien riskiä

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset voivat olla ei-toivottua tietoa lihamakkaran ja muiden vastaavien ruokatuotteiden ystäville. Tutkimuksen mukaan punaista lihaa ja erityisesti pitkälle prosessoituja lihatuotteita syövät sairastuvat muita todennäköisemmin muistisairauksiin.

Tutkimukseen osallistui Duodecim-uutispalvelun mukaan yli 130 000 keskimäärin 49-vuotiasta yhdysvaltalaista. Heitä seurattiin yli 40 vuoden ajan. Kyseisenä aikana muistisairauteen sairastumisen riskin huomattiin olevan suurempi varsinkin pitkälle prosessoituja lihatuotteita käyttäville.

Tulosten perusteella kaksi pekonisiivua tai yksi hot dog päivässä lisäsi dementiaan sairastumisen riskiä 13 prosenttia lihaa harvoin käyttäviin verrattuna. Lisäksi muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikentyivät nopeammin paljon lihatuotteita syövien kohdalla. Tutkijoiden mukaan osallistuneiden sairastumisriskit olisivat voineet pienentyä, jos osa punaisesta lihasta olisi korvattu kalalla tai kasvikunnan proteiineilla.

Vaikka havaintojen varmistamiseen tarvittaisiin lisätutkimuksia, ovat ne aiempien tutkimusten valossa uskottavia. Yhteyttä voivat selittää itse lihan lisäksi muun muassa ruoan valmistustavat ja lihavalmisteiden rasvat. Punainen liha on jo aiemmin yhdistetty myös sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen.

Noin 150 000 suomalaisella on diagnosoitu muistisairaus. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 23 000.