Jälleen yhdelle suomalaisherkulle on myönnetty Euroopan unionin nimisuoja. Suojatun maantieteellisen merkinnän sai Yläsavolainen muurinpohjalettu. Asiasta kertoivat Pohjois-Savon liitto ja Ruokavirasto tiedotteissaan.
Letun suojaus perustuu sen maineeseen perinteisenä yläsavolaisena erikoisherkkuna. Yläsavolainen muurinpohjalettu valmistetaan maidosta tai laktoosittomasta maitojuomasta, ohrajauhoista, vehnäjauhoista, kananmunista ja suolasta tehdystä taikinasta, joka paistetaan valurautapannulla ohuiksi pitsimäisiksi letuiksi. Soikean muotoisen muurinpohjaletun koko voi vaihdella.
Ruokaviraston mukaan Yläsavolaisen muurinpohjaletun vanhin julkaistu resepti löytyy jo vuoden 1933 Kotiliedestä. Ylä-Savossa on vuodesta 1972 lähtien järjestetty muurinpohjalettujen paistokilpailuja. Muurinpohjaletun maantieteellisen alueen muodostavat Ylä-Savon kunnat: Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä.
Yläsavolainen muurinpohjalettu on jo 15. Euroopan unionin nimisuojan saanut suomalaistuote. Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä sekä lisätä tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia.
Ae että! 🥳😋 Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle on myönnetty EU:n suojattu maantieteellinen merkintä. Maantieteellisen alueen muodostavat Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Onnea Ylä-Savo! 💛🖤https://t.co/VfaZ2TQUuw pic.twitter.com/EaIeNoXjDx
— Pohjois-Savon liitto (@pohjoissavo) February 12, 2025