Nautitko hampurilaispihvisi mediumina? Otat silloin riskin

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien suosio on viime vuosina kasvanut niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissäkin. Ruokaviraston mukaan puolikypsiin pihveihin voi kuitenkin liittyä riski. Suositus on, että kaikki jauhelihatuotteet tarjotaan läpi kypsennettyinä.

Ruokaviraston mukaan sekä naudan että muidenkin eläinlajien medium-kypsiin jauhelihapihveihin liittyy ruokamyrkytysriski. Raakaan naudan jauhelihaan liittyy erityisesti EHEC-bakteerin leviämisen riski. Naudanlihassa voi kuitenkin esiintyä muitakin taudinaiheuttajia.

Mikäli jauhelihapihvi halutaan valmistaa medium-kypsennettynä, löytyy Ruokavirastolta aihetta koskeva suositus. Turvallisin tapa valmistaa medium-jauhelihapihvejä on kuumentaa kokolihapalan pinta ja leikata sen jälkeen pintaosa pois ennen lihan sisäosien hakkaamista tai jauhamista jauhelihaksi. Pintojen kuumennus pienentää sitä riskiä, että bakteerit leviäisivät pinnasta lihan sisäosiin.

EHEC-bakteeri on yleinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja. Sen voi saada esimerkiksi riittämättömästi kypsennetystä lihasta, pastöroimattomasta maidosta tai saastuneista raaoista kasviksista.