Näin säilytät pekonin oikein – tästä tunnistat pilaantumisen merkit

Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Pekoni kuuluu monissa talouksissa aamiaispöytään, lihapatojen mausteeksi tai vaikkapa hampurilaisen väliin. Tuoreena pekoni maistuu parhaimmalta, mutta sen pilaantumisen merkkejä voi olla toisinaan vaikeaa havaita paljain silmin. Pekonin oikea säilytys ja pilaantuneen pekonin tunnistaminen voivat vähentää ruokahävikkiä ja suojata ruokamyrkytyksiltä.

Raaka, avaamaton pekoni säilyy jääkaapissa noin 1–2 viikkoa myyntipäivän jälkeen, kun taas avattu pekonipakkaus kestää enintään viikon. Kypsennetty pekoni puolestaan säilyy oikein säilytettynä noin 4–5 päivää. Pekonin pilaantumisen merkkejä ovat epämiellyttävä haju, muuttunut väri sekä limainen tai tahmea koostumus. Myös homeen ilmaantuminen on selvä merkki siitä, että pekoni on käyttökelvoton.

Avaamaton pekoni kannattaa People-sivuston mukaan säilyttää alkuperäisessä pakkauksessaan, kunnes se otetaan käyttöön. Avattu pekoni tulee pakata tiiviisti muovikelmuun tai ilmatiiviiseen astiaan, jotta se ei pääse kosketuksiin ilman kanssa. Pekonin voi myös pakastaa jopa kuuden kuukauden ajaksi. Kypsennetty pekoni säilyy pakastimessa samalla tavoin, ja se kannattaa käyttää muutaman kuukauden sisällä parhaan maun ja laadun takaamiseksi.