Bristolin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että kalaruokia sisältävä ruokavalio vaikuttaa lasten luonteenpiirteisiin. Tutkimuksen mukaan mereneläviä säännöllisesti syövät lapset ovat todennäköisesti ystävällisempiä ja sosiaalisempia kuin ne, joiden ruokavaliossa ei ole laisinkaan kalaa.
Asiantuntijoiden mukaan kala sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, seleeniä ja jodia. Nämä kaikki ovat ravintoaineita, joiden uskotaan olevan tärkeitä aivojen kehityksen ja kognitiivisten toimintojen kannalta. Tutkimuksen mukaan kalaruokia vältelleet lapset osoittavat todennäköisemmin heikompia sosiaalisia taitoja ja vähemmän prososiaalista käyttäytymistä, eli ystävällisyyttä, epäitsekkyyttä ja halukkuutta jakaa asioita muiden kanssa.
– Aiemmat tutkimuksemme ovat osoittaneet, että kalan syöminen raskauden aikana voi vaikuttaa positiivisesti lapsen kehitykseen Isossa-Britanniassa. Sama ilmiö on havaittu myös maissa, joissa kalan kulutus on korkeampaa, joten kalan syömisen edistäminen voi parantaa lasten kehitystä, Bristolin yliopiston ravitsemustieteen apulaisprofessori Caroline Taylor kommentoi.
– Todisteemme kalan ja lasten käyttäytymisen välisestä yhteydestä ovat selkeitä. Suosittelemme vanhempia tarjoamaan lapsilleen vähintään kaksi annosta kalaa viikossa.