Näin hidastat kollageenin menetystä – ihon ja kehon tärkein proteiini

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kollageeni on ihon ja koko kehon kannalta tärkeä proteiini. Se pitää ihon nuorekkaana ja kimmoisana, ja auttaa myös niveliä pysymään joustavina ja sidekudoksia vahvoina. Kollageenintuotanto kuitenkin vähenee kun ihminen ikääntyy.

Ravitsemusasiantuntija Leona West-Fox kertoi Poosh-sivuston mukaan, että kollageenitasot alkavat laskea jo 20-vuotiaana ja prosessi kiihtyy erityisesti naisilla 40–50 ikävuoden välillä. Sokerin liikakäyttö, prosessoidut ruoat, alkoholi, krooninen stressi ja univaje voivat nopeuttaa kollageenin hajoamista entisestään.

Kollageenitasojen laskua voi kuitenkin hidastaa oikealla ruokavaliolla ja elämäntavoilla. Kollageenia löytyy esimerkiksi luuliemestä, kalan nahasta ja ruoho-ruokituista lihatuotteista. Myös kasvikunnan tuotteet, kuten paprikat, sitrushedelmät, pavut ja siemenet, tukevat kollageenin tuotantoa.

Lisäksi C-vitamiini on avainasemassa kollageenin muodostuksessa, joten sen saanti niin ruokavalion kuin lisäravinteiden ja ihonhoitotuotteiden kautta on tärkeää. Välttämällä kollageenia tuhoavia tapoja ja tukemalla sen tuotantoa oikeilla ravintoaineilla, ihon ja kehon voi pitää nuorekkaampana jopa 10–20 vuotta pidempään.