Sokerin liiallinen käyttö on todistettu tieteellisesti haitalliseksi. takavuosien rasvaa vihaava ruokamatriisi on historiaa, kun on ymmärretty, että itseasiassa makeutus on terveyden pahin vihollinen. Olipa se sitten keinotekoista makeutusainetta tai lisättyä sokeria, on kyseessä yksi nykyajan suurimmista ravitsemushaasteista.
Tutkimukset osoittavat, että runsas sokerinsaanti lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, rasvamaksaan ja sydän- ja verisuonitauteihin. Sokeri voi myös lisätä matala-asteista tulehdusta elimistössä, vaikuttaa haitallisesti suoliston mikrobistoon sekä kiihdyttää hampaiden reikiintymistä. Moni ei tule ajatelleeksi, että myös vireystila, unen laatu ja mieliala voivat kärsiä piilosokerin jatkuvasta kulutuksesta.
Keinotekoiset makeutusaineet eivät ole sen parempi vaihtoehto, sillä vaikka ne eivät sisällä energiaa, ne voivat silti häiritä elimistön kykyä käsitellä sokeria. Esimerkiksi eräät tutkimukset ovat osoittaneet, että jatkuva makeutusaineiden käyttö voi johtaa insuliiniherkkyyden heikkenemiseen. Tämä voi paradoksaalisesti lisätä diabeteksen riskiä, vaikka tuotteita käytetään juuri sokerin välttämiseksi.
Viime vuosien aikana yli 90 suomalaisten K-ryhmän suosikkituotetta on käynyt läpi hiljaisen mutta vaikuttavan muutoksen: niistä on vähennetty merkittäviä määriä lisättyä sokeria, suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa. Yhteensä yli 120.000 kiloa sokeria on karsittu pois tuotteista. Puhutaan muroista, valmisruoista, mehuista ja lihajalosteista. Esimerkiksi arkinen pinaattikeitto on saanut uudenlaisen reseptin, jossa sokerin määrä on tippunut 11,2 grammaan aiemmasta 17,6:sta.
Nämä muutokset voivat kuulostaa pieniltä, mutta vaikutus kumuloituu. Kyse on tuotteista, joita kulutetaan säännöllisesti. Kun ravintosisältöä muokataan fiksusti, voi kuluttaja vähentää turhien sokerien, rasvojen ja suolan saantia lähes huomaamattaan. Sokerin vähentäminen ei tarkoita nautinnon vähentämistä. Kun olo on virkeämpi ja keho kiittää, myös aidot maut tuntua paremmalta.