Lipputrokarit vievät konserttien parhaat paikat – pitäisikö EU:n puuttua keinotteluun?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Konsertti- ja festivaalilippujen hinnat ovat viime vuosina karanneet käsistä. Ostajat maksavat usein moninkertaisesti lipun nimellishinnan, eivätkä edes tiedä, mihin kaikki lisämaksut perustuvat. Yhdysvalloissa tähän on alettu puuttua, kun taas Euroopassa tilanne on toisenlainen.

Moni esimerkiksi yritti saada lippuja legendaariselle Tomorrowland-festivaalille ympäri Eurooppaa alkuvuodesta. Liput myytiin loppuun minuuteissa. Samalla kellon lyömällä ilmestyi jälleenmyyjien sivustoille festarilippuja jopa 500 prosenttia alkuperäistä kalliimmalla. Lipputrokarit käyttävät botteja.

Yhdysvalloissa annettiin huhtikuun alussa uusi toimeenpanomääräys, joka tähtää konsertti- ja tapahtumalippujen keinottelun hillitsemiseen. Tarkoitus on torjua välikäsien aiheuttamat hintojen nousut ja lisätä läpinäkyvyyttä lippujen hinnoitteluun. Muusikko Kid Rock on ollut näkyvästi mukana vaatimassa trokarien suitsimista.

– Liput menevät bottiarmeijoille, jotka myyvät ne heti takaisin fanien nenän edestä, hän totesi määräyksen allekirjoitustilaisuudessa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin toimistossa.

Hän haluaisi nähdä hintakatot lipun jälleenmyynnille ja reilumman kohtelun kuluttajille. Viihdeteollisuuden yhteenlaskettu taloudellinen arvo Yhdysvalloissa on yli 130 miljardia dollaria ja se työllistää lähes miljoona ihmistä. Silti lippumarkkinat ovat pitkälti keplottelijoiden hallussa, eivät artistit hyödy siitä mitenkään.

EU-tasolla ei toistaiseksi ole nähty konkreettisia toimia, vaikka kuluttajansuojaa ja digitaalisten markkinoiden läpinäkyvyyttä painotetaan yhä enemmän. Kuluttajien näkökulmasta pelkkä ”nopeimman klikkaajan” peli ei ole enää reilua, kun vastassa on algoritmeja ja automatisoituja ostojärjestelmiä. Myös artistit kärsivät, kun lipun hinta nousee keinotekoisesti.