Kerroimme äskettäin, että yhdysvaltalainen Colossal Biosciences -yhtiö on onnistunut luomaan kolme mielenkiintoisesti geenimuunneltua sudenpentua. Ne muistuttavat ulkonäöltään yli 10.000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleita muinaissutta, joka tunnetaan myös nimellä hirviösusi tai jättisusi. Pennuilla on pitkät valkoiset karvat, vahvat leuat ja ne painavat jo 80 kiloa.
Aikuisina lajin edustajat voivat saavuttaa jopa 140 kilon painon. Laji oli aikanaan huomattavasti nykyistä harmaasutta suurempi ja pelätty saalistaja Pohjois-Amerikan niityillä, vaikka osa tutkijoista on uskonut kyseessä olleen oma sutta muistuttava koiralajinsa.
Tutkijat käyttivät fossiileista eristettyä muinaista DNA:ta tunnistaakseen muinaisen suden ominaispiirteet. Näytteitä otettiin muun muassa 13.000 vuotta vanhasta hampaasta ja 72.000 vuotta vanhasta kallonpalasta. Näiden pohjalta geneettistä materiaalia muokattiin CRISPR-tekniikalla harmaan suden soluissa, jotka siirrettiin kotikoiran munasoluun. Lopulta alkiot istutettiin sijaisemona toimineisiin koiriin ja ne syntyivät elävinä.
– Ainoa mitä nyt voidaan tehdä, on saada eläin näyttämään toiselta. Emme kuitenkaan voi herättää sukupuuttoon kuolleita henkiin, toteaa biologi Vincent Lynch Buffalon yliopistosta.
Koska pennut eivät kasva villien hirviösusien seurassa, ne eivät opi lajille ominaisia metsästystaitoja. Lisäksi susien rooli on kadonnut nykymuotoisesta ekosysteemistä. Yhtiö on ilmoittanut myös kloonanneensa uhanalaisia punasusia geneettisen monimuotoisuuden lisäämiseksi.