Poliisin taksiratsia Helsingissä – peräti 30 autosta löytyi huomautettavaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Taksialaa puhuttanut sääntelyuudistus on jälleen otsikoissa. Helsingin poliisin, Traficomin, Verohallinnon ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston yhteinen valvontaisku toi esiin lukuisia epäkohtia pääkaupungin taksiliikenteessä. Perjantaina toteutetussa iskussa tarkastettiin 46 taksia, joista 30:ssä havaittiin puutteita.

Poliisi kirjoitti 16 sakkoa ja määräsi kuusi liikennevirhemaksua. Suurin yksittäinen ongelma oli ajopäiväkirjan puuttuminen tai sen puutteellinen pitäminen. Ongelma koski erityisesti työsuhteessa olevia kuljettajia. Ylikonstaapeli Ilari Vilén kertoo, että ajoneuvokalusto oli yleisesti hyvässä kunnossa ja kaikki autot yhtä lukuun ottamatta liikennekelpoisia. Pienet ja olennaiset laiminlyönnit, kuten kuljettajan nimen tai taksiluvan haltijan yhteystietojen puuttuminen matkustamon näkyviltä, herättävät poliisin mukaan ylimääräistä huolta palvelun laadusta ja läpinäkyvyydestä.

– Kyse on luvanvaraisesta ammattiliikenteestä. Osaamisen ja toiminnan tulee olla sen mukaista, Vilén painottaa.

Taksiala koki suuren murroksen vuonna 2018, kun niin sanottu Bernerin laki vapautti taksimarkkinat. Uudistuksen tavoitteena oli lisätä kilpailua ja tarjontaa, mutta se toikin mukanaan sekavaa hinnoittelua, laadunvaihtelua ja entistä vaikeampaa valvottavuutta.

Nykyisessä tilanteessa viranomaisilla riittää työtä. Verohallinto hyödyntää valvontaiskuista kerättyjä tietoja verovalvonnan riskienhallintaan ja tarvittaessa myös verotarkastuksiin. Työsuojeluviranomaiset puolestaan seuraavat muun muassa palkkausta ja työaikoja. Yhteisvalvonnassa mukana olleiden viranomaisten mukaan järjestelmä toimii, mutta resurssien ja valvonnan tarve kasvaa jatkuvasti. Moni alan toimija onkin hiljaa toivonut, että osa menneistä säännöistä palautettaisiin käyttöön.

Erityisesti kuluttajan näkökulmasta puutteet ovat valitettavia: 20 tarkastetussa taksissa kuljettajan tai luvanhaltijan nimi ei ollut nähtävillä, ja kahdessa tapauksessa hintatiedotkin olivat epäselvät. Traficomin erityisasiantuntija Tiina-Liisa Ruotsalainen huomauttaa, että vaikka nämä eivät suoraan vaikuta liikenneturvallisuuteen, ne heikentävät asiakaskokemusta.

– Kyse on taksipalvelun laadusta ja asiakkaan oikeuksista, Ruotsalainen toteaa.

Yhteisvalvonnat jatkuvat myös tulevaisuudessa, ja viranomaiset kannustavat matkustajia antamaan palautetta ja ilmoittamaan epäselvyyksistä.