Moni tuskailee mökkisaunassa tulitikku jo kädessään, miten sauna lämmitetään oikeaoppisesti. Nyt Harvia varoittaa yleisistä virheistä. Yleisiä virheitä puusaunan lämmittämisessä ovat muun muassa laiskuus tuhkan poistamisessa, märkien puiden käyttäminen ja puiden sytyttäminen alapuolelta.
Kylmä ja kostea hormi puolestaan saa savun tuprahtamaan sisään saunaan. Lisäksi esimerkiksi lastulevyn polttaminen saunan pesässä voi pahimmillaan rikkoa kiukaan. Pehmeiden ja lempeiden löylyjen salaisuutena on löylyttely vasta silloin, kun tuli on jo hiipunut hiillokselle.
Ensimmäinen huomioitava asia saunan lämmittämisessä on, onko saunan hormi kylmä ja kostea. Pakkanen, piippuun satanut vesi ja pitkät käyttövälit voivat aiheuttaa sen, että hormi ei ime savua. Tällöin savu voi tunkeutua saunan sisälle. Jos kylmä ja kostea piippu lämpenee liian nopeasti, se voi pahimmillaan haljeta.
– Kylmä hormi on horroksessa eikä se vedä kunnolla. Hormin saa vetämään, kun polttaa pesässä ensin vaikkapa sanomalehtikääröä tai pieniä tikkuja. Hormin voi lämmittää myös nuohousluukun kautta, Harvian saunatehtaan johtaja Vesa Vehmaa vinkkaa.
Kun piipusta tupruttaa tasaisen vaaleanharmaata savua, veto on hyvä. Jos savu on mustaa tai tummanharmaata, hormi ei vedä kunnolla tai polttopuut ovat märkiä.
– Seuraavaksi kannattaa kurkistaa tuhkaluukkuun. Harva tyhjentää puukiukaan arinan ja tuhkaluukun tuhkasta jokaisen saunomiskerran jälkeen. Syytä kuitenkin olisi. Kun tuhkat on viety pesästä, puut saavat paremmin happea ja syttyvät paremmin, Vehmaa neuvoo.
On hyvä muistaa, että tuhka voi olla kuumaa vielä seuraavanakin päivänä. Jäähtynyt tuhka kannattaakin siirtää pesästä metalliseen astiaan. Pitkään pesässä ollut tuhka on helppo poistaa tuhkaimurin avulla.
Ympäristö tykkää päältäsytyttäjästä
Kun on aika ryhtyä kiukaan sytytyspuuhiin, tarkista ensin, että savupelti on varmasti auki. Lado saunan pesään ensin muutama pieni puu arinan päälle vaakatasoon niin, että puiden väliin ja sivuille jää ilmatilaa. Laita puiden päälle sytykkeitä, kuten sanomalehtisuikaleita, pieniä puutikkuja, kiehisiä, tuohta tai sytytyspaloja. Tuli leviää alaspäin, jos sytykkeet ovat kuivia ja niitä on riittävästi.
– Yleinen tapa sytyttää saunan pesä on latoa puut sytykkeiden päälle ja sytyttää puut alta päin. Ympäristön kannalta parempi tapa on kuitenkin sytyttää puut päältä. Tällöin palamisesta syntyvät kaasut palavat paremmin ja päästöt ovat pienemmät. Tavallinen mattapintainen sanomalehti on hyvä sytyke, pinnoitettu sanomalehti puolestaan palaa huonosti, Vehmaa kertoo.
Kun puut näyttävät syttyvän, sulje pesän luukku ja avaa tuhkaluukkua pari senttiä. Jos tulipesän luukussa on ilma-aukkoja, avaa myös ne. Näin tuli saa enemmän happea, ja puut palavat paremmin. Kun puut palavat kunnolla, säädä mahdolliset ilma-aukot pienemmälle. Työnnä myös tuhkaluukku lähes kokonaan kiinni.
Kuusesta pihkaa ja koivusta nokea
Saunan pesässä kannattaa polttaa sekapuuta, sillä se pitää hormin puhtaana. Koivua pidetään parhaana polttopuuna, sillä sitä tarvitaan lämmittämiseen tiheytensä vuoksi muita puita vähemmän. Jos kuitenkin poltat saunassa pelkkää koivua, hormi nokeentuu nopeammin, mikä voi aiheuttaa nokipalon. Jos taas käytät saunan lämmittämisessä pelkkää kuusta, pesä pihkaantuu.
– Myöskään maalatulla puulla, vanerilla, laminaatilla, kestopuulla tai muutoin kemiallisilla aineilla käsitellyllä puulla ei ole mitään asiaa saunan pesään. Niiden polttaminen nostaa palamislämpötilaa, mikä voi pahimmillaan jopa rikkoa kiukaan. Myös päästöjen määrä nousee huomattavasti, Vehmaa kertoo.
Saunassa poltettavat puut kannattaa pilkkoa saman pituisiksi kuin arina on, jotta tuhka pääsee putoamaan tuhkaluukkuun. Puun pitää olla niin kuivaa kuin mahdollista, mieluiten edelliskesänä tai aiemmin pilkottua. Puun kuivuminen kestää kesällä katoksen alla vähintään kaksi kuukautta. Jos saatavilla ei ole kuin kosteita puita, ne kannattaa pilkkoa pienemmiksi.
– Jos poltat saunan pesässä märkää puuta, valtaosa palamisessa syntyvästä energiasta kuluu vesihöyryn haihduttamiseen. Tällöin puut palavat normaalia matalammassa lämpötilassa. Märkä puu palaa epäpuhtaasti ja aiheuttaa enemmän hiukkaspäästöjä. Märän puun polttamisen seurauksena tulisijat ja hormit rapautuvat ennenaikaisesti ja hormeihin myös kertyy niin sanottua kiiltonokea. Kiiltonoki voi syttyä itsestään ja aiheuttaa hormiin nokipalon, Vehmaa varoittaa.
Ehjä kiuas ei päästä vettä läpi
– Pehmeän ja lempeän löylyn salaisuus on tässä: Polta pesässä puita kaksi tai kolme pesällistä, anna tulen hiipua hiillokselle ja sauno vasta jälkilämmössä. Tämä resepti toimii erityisesti silloin, kun kiukaassa on kunnolla kivimassaa, Vehmaa vinkkaa.
Monelle on iskostunut mieleen, että kiukaalle ei saa heittää vettä heti tulen sytyttämisen jälkeen. Tätä on perusteltu sillä, että kun kivet ovat vielä kylmiä, vesi valuu suoraan tulipesään ja sammuttaa tulen.
– Ehjä kiuas ei päästä vettä lävitseen. Jos vesi valuu tulipesään ja sammuttaa tulen, kiukaan hitsaussaumat ovat alkaneet pettämään. Jos vesi valuu pesään, myös savu pääsee läpi. Silloin on uuden kiukaan hankkimisen aika, Vehmaa kertoo.
Savupellin voi laittaa kiinni vasta, kun hiillos on aivan musta. Pellin voi jättää auki mökiltä kotiin lähdettäessä. Ilma kiertää tällöin myös hormin kautta ja pitää sitä kuivempana kuin suljettuna.