Vanhemmat toimivat lastensa esikuvina elämässä. Yksi tärkeimmistä asioista on opettaa rahan arvo ja se, kuinka rahaa käytetään järkevästi. Elämässä menestyäkseen tulee ymmärtää taloudellinen omavaraisuus, eli itsensä elättäminen.
Jokaisen perheen kannattaa laatia budjetti. Ei ole tiukkapipoista laskea, kuinka paljon menee rahaa laskuihin ja muihin pakollisiin kustannuksiin ja sen jälkeen arvoida, kuinka paljon jää rahaa muuhun. Lapsille ei kannata aina ostaa uutta. Se ei ole ekologisesti järkevää, mutta ei myöskään taloudellisesti kannattavaa. Lapset kasvavat nopeasti.
Ruokaostoksia kannattaa tehdä suurissa erissä ja tarjouksia silmällä pitäen. Kirpputorit ovat loistavia foorumeita tavaran kierrättämiseen. Aina ei tarvitse käyttää maksuvälineenä rahaa, vaan vaihda pieneksi jääneet luistimet vaikkapa vohvelirautaan. Jokaisen kannattaa myös laskea, kuinka monta euroa kuluttaa ylimääräisiin juotaviin ja syötäviin, kuten noutokahveihin ja suklaapatukoihin.
Ruokasuunnittelu on yksi loistavimmista tavoista hillitä kustannuksia. Osa ihmisistä maksaa ruoka-aineista liikaa ainoastaan merkin takia, vaikka halpafirmojen tuotteet saattavat olla peräisin samalta tehtaalta ja linjastolta. Lisäksi työpaikoille ja kouluun voi pakata valmiit eväät mukaan, jotta rahaa ei kuluisi lounasravintolaan.
Viihteestä on helppo karsia priorisoimalla erilaisia palveluita. Tarvitsetteko kolme suoratoistopalvelua vai riittäisikö pelkästään yksi? Säästämistä voi tehdä myös kertasummina tavoitetilille. Nettiostosten tekeminen kannattaa kuitenkin lopettaa heti säästämisen aloitettua. Parhaiten se onnistuu lopettamalla kaikki tarjouskirjeet sähköpostista.
Lähde: Popsugar