Porkkanahummus on leffailtojen ja viikonloppubrunssien keskipiste – nopea ja helppo valmistaa härkäpavuista

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalainen härkäpapu on kasvattanut suosiotaan ruokapöydässä. Tuoreita härkäpapuja voi saada elo-syyskuussa, mutta kuivattuna vuoden ympäri. Kuivatut härkäpavut tulee liottaa ennen käyttöä.

Hummustahna valmistetaan perinteisesti kikherneistä, mutta suomalainen härkäpapu sopii siihen myös mainiosti. Lähi-idästä peräisin oleva tahna sopii leivän päälle tai dipiksi. Siinä on runsaasti proteiinia. Maa- ja kotitalousnaiset ovat kehittäneet suomalaisen version, johon tulee myös porkkanaa.

Porkkanahummus:

5 annosta



Gluteeniton, vegaaninen

2 – 3 (150 g) porkkanaa



2 dl keitettyjä härkäpapuja



n. 0,5 dl öljyä



1 valkosipulin kynsi



2 – 3 rkl tahinia



1 rkl sitruunamehua



0,5 tl juustokuminaa



0,5 tl suolaa

1. Kuori ja keitä paloitellut porkkanat pienessä vesitilkassa ja anna jäähtyä.



2. Mittaa ainekset kulhoon tai tehosekoittimeen ja soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Öljyllä saat säädeltyä tahnan paksuutta.

Vinkki: Härkäpapujen sijaan voit käyttää myös muita keitettyjä papuja tai sulatettuja pakasteherneitä.

Kuva: Kati Laszka