Maa- ja kotitalousnaisten Keskus kertoo, että monissa kodeissa jouluruokiin kuuluu haudutettu punakaali. Se on mainio lisuke, mutta punakaalista saa loihdittua myös näyttäviä juhlaruokia.
Esimerkiksi granaattiomenoilla tai puolukoilla höystetty lehtikaali-punakaalisalaatti sopii loistavasti makujensa ja värinsä puolesta joulupöytään. Kaaleissa on vähän energiaa, mutta runsaasti kuituja. Ne sisältävät beetakaroteenia, C-, E- ja K-vitamiinia, ja runsaasti kivennäisaineita. Suomessa avomaalla kasvatetuilla kaaleilla on lisäksi pieni hiilijalanjälki. Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Sanna Louna vinkkaa nyt kevyen salaattireseptin.
Lehtikaali-punakaalisalaatti
4 annosta
3 lehtikaalin lehteä
300 g punakaalia
Salaatinkastike
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl sitruunamehua tai 0,75 dl appelsiinimehua
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl öljyä
0,5–1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(1 rkl ranskankermaa)
Lisäksi
100 g feta-tyyppistä salaattijuustoa
1 dl granaattiomenan siemeniä
1. Huuhtele lehtikaalit, revi irti ruodeista (käytä lehtiruodit myöhemmin esim. keittoon) ja taputtele lehtiosat pyyhkeen välissä kuiviksi. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi tai raasta punakaali.
2. Valmista kastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi pieneen kulhoon tai kannelliseen purkkiin. Lisää sitruuna- tai appelsiinimehu, viinietikka, öljy, sokeri, suola ja mustapippuri. Jos käytät appelsiinimehua, laita vähemmän sokeria. Lisää halutessasi ranskankerma. Sekoita voimakkaasti ainekset yhteen tai ravista suljetussa purkissa. Tarkista maku.
3. Valuta puolet salaattikastikkeesta lehtikaalin joukkoon ja sekoita nostellen, kunnes kastiketta on tasaisesti kaalisilpussa. Levitä tarjoiluastiaan ja asettele punakaali lehtikaalin päälle. Valuta loppukastike punakaalille.
4. Murenna juusto tarvittaessa pienemmäksi ja levitä salaatille. Ripottele lopuksi päälle granaattiomenan siemenet ja nosta tarjolle.
Vinkki: granaattiomenansiemenien sijaan voit käyttää kuivattuja puolukoita tai karpaloita.