Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo, että ravintoloissa noudatetaan tartuntatautilain mukaisia velvoitteita mm. asiakkaiden sijoittelusta, anniskelu- ja aukioloajoista ja tehostetusta hygieniasta.
Koko Suomessa ravintoloissa on noudatettava edelleen tartuntatautilain mukaisia yleisiä velvoitteita, jotka parantavat terveysturvallisuutta:
– Asiakkaille annetaan tietoa ja toimintaohjeita, jotta he osaavat toimia oikein ja ehkäistä koronavirustartuntoja.
– Asiakkailla on mahdollisuus pestä kädet.
– Asiakkaiden välillä on riittävä etäisyys sekä sisällä että ulkona.
– Ravintola ja erityisesti sen pinnat pidetään puhtaina.
– Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.
– Ravintoloitsijan on tehtävä kirjallinen suunnitelma velvoitteiden ja rajoitusten noudattamisesta. Suunnitelma on pidettävä ravintolan asiakkaiden nähtävillä.
Aluehallintoviraston tarkastajat tekevät käyntejä ravintoloihin pääsääntöisesti ilmoitusten perusteella. Ilmoituksia mahdollisista velvoitteiden rikkomuksista saadaan kuntien ja sairaanhoitopiirin kautta sekä ravintoloiden asiakkailta.
– Kaikki ravintolat, joista meille on tullut ilmoitus, on käyty tarkastamassa, kertoo alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.