Erityisesti aasialaisissa ruoissa suositun riisin keittäminen ei sinänsä ole haastavaa puuhaa. Monilta saattaa kuitenkin jäädä tekemättä yksi riisin valmistukseen liittyvä vaihe, muistuttaa muun muassa Masterchef Suomi -sarjan tuomarina tunnettu keittiömestari Risto Mikkola Iltalehdelle.
Risto Mikkolan mukaan riisit on hyvä huuhdella kylmällä vedellä kolme-neljä kertaa ennen riisin kypysentämistä. Peseminen poistaa riisistä likaa ja tärkkelystä. Toimenpide on Mikkolman mukaan tärkeää erityisesti aasialaisissa riiseissä, kuten sushi-, jasmiini ja basmatiriiseissä.
Huuhtelu tekee riisistä kuulaampaa ja paremmin kypsyvää. Riisit eivät esimerkiksi puuroudu yhtä paljon, kuin pesemättä jättäessä. Mikkolan mukaan hän peseekin nykyään kaikki riisit risottoriisiä lukuunottamatta, eikä edes puuroriisi ole poikkeus.