Suomalaiset kesätapahtumat ja niiden talous on ollut viime vuosina koetuksella, koska pandemia ja hallituksen rajusti ylimitoitetut rajoitustoimet estivät niiden toiminnan kahtena kesänä. Monet kesätapahtumat peruttiin vielä tänäkin kesänä, mutta jäljelle jäävät pyrkivät saamaan taloutensa taas kestävään kuntoon.
Valvottuja maksullisia pysäköintipaikkoja on ollut tapahtumissa kautta aikojen, mutta nyt niiden määrä vaikuttaa olevan kasvussa. Nyt kesätapahtumat hakevat lisää tuloja esimerkiksi maksullisesta pysäköinnistä. Valvotuilla pysäköintipaikoilla automurtoja ja ilkivaltaa tapahtuu ymmärrettävästi vähemmän.
Tänä kesänä maksullisia pysäköintipaikkoja tarjoavat esimerkiksi Seinäjoen Tangomarkkinoiden ja Savonlinnan oopperajuhlien konsertit sekä Joensuun Ilosaarirock, Iskelmäfestivaali Himoksella, SuomiPop-festivaali Jyväskylässä, Hyvinkään Rockfest ja Hämeen keskiaikafestivaalit Hämeenlinnassa.
Matkailukohteiden ja hotellien maksulliset pysäköintipaikat voivat karkottaa asiakkaita, ellei tarjolla ole myös ilmaisia pysäköintipaikkoja. Taloudellisesti maksullinen pysäköinti voi kuitenkin tuottaa matkailukohteelle jopa satoja euroja vuodessa. Koronakriisin myötä kasvanut ulkoilun suosio on lisännyt myös suosittujen ulkolualuiden pysäköintialueiden ruuhkia.
Yksityisen pysäköinninvalvonnan ongelmia on puitu viime vuosina myös tuomioistuimissa. ParkkiPate hävisi tänä keväänä käräjäoikeudessa kanteensa ja joutui itse maksajaksi tapauksessa, jossa vaati autoilijalta korvauksia perusteettomasti. Autoilija oli pysäköinyt ParkkiPaten valvomalle alueelle ja toisaalla ollut autoilijan mies maksoi parkkimaksun. Myöhemmin ParkkiPate vaati autoilijalta valvontamaksua perintäkulujen ja uhkailujen kera. Lopulta ParkkiPate haastoi autoilijan oikeuteen, mutta tuomittiin itse maksajaksi.