Verohallinto valmistautuu tekemään ensi vuoden alusta lähtien verotarkastuksia ja muita valvontatoimia satoihin ruokaravintoloihin eri puolilla Suomea. Kyse on tehostuvasta verovalvonnasta, jonka tarkoituksena on saada entistä paremmin kiinni veroja välttelevät yritykset.
– Vaikka suurin osa ravintola-alan yrittäjistä maksaa veronsa kuten pitääkin, ravintola-alalla harmaata taloutta on valitettavasti paljon. Me Verohallinnossa saamme muun informaation lisäksi runsaasti tietoa yritystoimintaan liittyvistä maksutapahtumista, joten verojen välttelemisestä ja tulojen salaamisesta jää kiinni, sanoo apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta.
Verohallinnon tekemän selvityksen mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Tässä kohdejoukossa merkittävä määrä veroja välttelevien ravintoloiden yrittäjistä on taustaltaan ulkomaalaisia.
Veroja vältteleville ravintoloille on tyypillistä, että ne maksavat työntekijöilleen niin pientä palkkaa, että palkkatulon lisäksi työntekijällä on mahdollisuus saada samanaikaisesti työttömyystukea. Maksetut palkat voidaan myös jättää ilmoittamatta Verohallinnolle.
– Havaintojemme mukaan monissa ravintoloissa työntekijöiden todelliset tulot koostuvat muutaman sadan euron suuruisesta virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta. Tämä on paitsi verovälttelyä, myös sosiaalitukien väärinkäyttöä, ja ilmiön kitkemiseksi tarvitaan tehokasta tietojenvaihtoa ja yhteistyötä, Valsi sanoo.
Jos korttimaksupäätteen kuitissa ei näy erittelyä, pitää pyytää toinen kuitti, joka tulostuu kassakoneesta.
– On yleistä, että asiakas saa ainoastaan korttimaksupäätteestä tulostuvan kuitin, josta näkyy vain maksettu summa. Kun pyytää lisäksi kassakoneesta tulostuvan kuitin, varmistuu siitä, että ostokset kirjautuvat osaksi yrityksen myyntiä eivätkä rahat ainoastaan siirry tilille, Valsi sanoo.