Kouluruokailu on perisuomalainen etuisuus – kannusta lasta hyödyntämään maksuton ateria

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Joillekin lapsille kouluruoka on päivän ainoa lämmin ateria. Yleensä ruoan arvon ymmärtää vasta sitten, kun sitä ei ole. Lapsille tulisikin opettaa, että kouluruokailu on koko maailman mittakaavalla harvinainen etu, jota tulisi kunnioittaa. Tämä tulee muistaa myös parin viikon päästä alkavalla lukukaudella.

Vanhemmat voivat omalla puheellaan ja esimerkillään kannustaa lapsia ja nuoria syömään monipuolisesti päiväkodissa ja koulussa. Koulu- ja päiväkotiruokailu on ainutlaatuinen suomalainen innovaatio – kaikille lapsille taustasta riippumatta tarjotaan samaa, monipuolista, kestävää ja ravitsevaa ruokaa.

– Kouluruokailussa on mahdollisuus paitsi saada vatsansa täyteen, myös oppia ruuasta sekä kokoontua kavereiden kanssa saman pöydän ääreen, kertoo toiminnanjohtaja Silja Varjonen Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:stä.

– Vain joka kymmenes koululainen syö päivittäin suosituksen mukaisen ateriakokonaisuuden. Se on huolestuttavaa, sillä koulu- ja päiväkotiruoka on merkittävä osa lapsen päivittäistä ravintoaineiden saantia, muistuttaa projektitutkija Aija Laitinen Itä-Suomen yliopistosta.

– Se on suuri rikkaus, kun lapset pääsevät maistelemaan erilaisia ruokia, jotka eivät välttämättä kuulu oman perheen ruokakulttuuriin tai tottumuksiin. Kannusta lasta maistamaan ja kokeilemaan rohkeasti, Laitinen kehottaa.

Älä anna omien kouluruokamuistojen vaikuttaa siihen, miten itse kouluruuasta puhut. Moni asia on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Ole utelias nykypäivän koulu- ja päiväkotiruuasta. Monissa kunnissa kouluruokailuun on mahdollista tutustua esimerkiksi vanhempainilloissa.