Poliisi: Resursseja liian vähän työmäärään nähden

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Staran toimituksen saamien tietojen mukaan joillakin poliisilaitoksilla Suomessa on peräti tuhat juttua jonossa odottamassa esitutkintaa. Määrä on valtava. Jokaisen rikoksen selvittäminen ja tutkiminen vaatii työtä, mutta poliisilla on jo nyt kädet täynnä töitä. Suomen poliisi on maailman ammattitaitoisinta, mutta työmäärä on muuttunut viime vuosina haasteellisemmaksi ja suuremmaksi.

Eduskunnan oikeusasiamiehen tiistaina 25. lokakuuta antaman ratkaisun mukaan esitutkintojen viivästymisen perusongelmana on voimavarojen riittämättömyys tehtävämääriin nähden. Poliisin ja rikostutkinnan toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi. Digitalisaatio ja tietoverkot liittyvät yhä useampaan rikostutkintaan. Samalla rikostutkinnan kansainvälisyys ja tutkinnan laatuvaatimukset ovat kasvaneet. Useiden lainsäädäntömuutosten kokonaisvaikutus tutkinnan kestoon on ollut huomattava.

– Poliisi ei halua eikä voi tinkiä vakavien rikosten selvittämisestä, ja on selvää, että laadukas tutkinta vie aikaa, poliisitarkastaja Kari Siivo sanoo.

Rikostorjunta on tänä päivänä myös paljon muuta kuin rikosten esitutkintaa. Rikosten ennalta estäminen ja vakavien uhkien torjunta sitoo voimavaroja, ei pelkästään rikostutkinnasta, vaan koko poliisihallinnosta. Myös sisäisen turvallisuuden tilanne on muuttunut, ja erilaiset uhkat ja vakavat ilmiöt ovat lähes arkipäivää. Näitä ei voida sivuuttaa ja ne on otettava vakavasti. Poliisin ennalta estävää työtä tehdään laajasti moniviranomaisyhteistyössä, mutta sitäkin hyvin rajallisin voimavaroin.

– Poliisi ei ole tässä tilanteessa yksin. Resurssien puute koskee kaikkia turvallisuus- ja esitutkintaviranomaisia. Koko rikosprosessiketjun ja sen viranomaisten on toimittava, jotta kansalaisten luottamus oikeudenhoitoon säilyy. Poliisi haluaa tehdä työnsä edelleen mahdollisimman hyvin ja estää ja selvittää rikoksia. Esitutkintaprosessin kehittämisessä olemme kuitenkin sellaisessa tilanteessa, että nykyisillä resursseilla merkittävä muutos parempaan ja nopeampaan tutkintaan ei ole realistista.