Lukuisten suomalaiskotien juhlapöydän keskiöön ilmestyy tänäkin vuonna kinkku. Samalla kotikokkeja muistutetaan jälleen tärkeästä asiasta. Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin, vaan se täytyy hävittää toisenlaisilla tavoilla.
Paistorasva voi viemäriin päätyessään aiheuttaa tukoksia putkistoon. Putkiston seinämiin kertyvä rasva onkin HSY:n tiedotteen mukaan yleinen syy kotien viemäritukoksiin. Viemäriin päätyvä rasva houkuttelee myös rottia.
Kinkkurasvan voi hyödyntää ruoanlaitossa esimerkiksi paistorasvana tai kastikkeessa. Sen voi myös pakastaa pieninä kuutioina myöhempää käyttöä varten.
– Jos et käytä paistorasvaa ruoanlaitossa, laita hyytynyt rasva biojätteeseen tai kompostiin. Jos rasvaa ei malta hyydyttää tai biojätekeräystä ei ole, laita nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen, HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner ohjeistaa.