Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan golfin pelaaminen voi olla erityisen hyvää aerobista liikuntaa iäkkäille. Myös kävelyllä ja sauvakävelyllä oli hyödyllisiä vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen, mutta golf on näistä kolmesta ylivertainen.
Tutkimuksessa selvitettiin yksittäisen golfkierroksen, sauvakävely- ja kävelylenkin välittömiä fysiologisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyden näkökulmasta. Kaikki kolme liikuntamuotoa laskivat verenpainetta. Kävelyä ja sauvakävelyä intensiteetiltään kevyempi, mutta pitkäkestoisempi golfharjoittelu kulutti kuitenkin eniten energiaa ja vaikutti suotuisammin veren rasvaprofiiliin ja sokeriaineenvaihduntaan. Tulokset julkaistiin BMJ Open Sport & Exercise Medicine -tiedelehdessä.
Tutkimukseen osallistui 25 tervettä, vähintään 65-vuotiasta golfin harrastajaa. Tutkimuksessa osallistujat pelasivat täysimittaisen 18 väylän golfkierroksen ja kävelivät kuuden kilometrin matkan sekä sauvojen kanssa että ilman. Osallistujiksi valittiin golfin harrastajia, koska lajiin vihkiytymättömien ei ajateltu pystyvän pelaamaan täysimittaista kierrosta kunnolla. Sauvakävely puolestaan oli useimmille osallistujille entuudestaan tuntematon laji, mikä saattoi haitata kävelytekniikkaa ja siten harjoitteen tehokkuutta.
– Vaikka golf on intensiteetiltään matalatehoisempaa kuin sauvakävely tai tavallinen kävely, golf-kierroksen pelaamiseen menevä pidempi aika ja suurempi energiankulutus näyttivät vaikuttavan suotuisammin veren rasvaprofiiliin ja sokeriaineenvaihduntaan, toteaa tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, liikunta- ja urheilulääketieteen väitöskirjatutkija Julia Kettinen Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä.
– Näitä vanhemmalle väestölle hyvin soveltuvia liikuntamuotoja voi suositella terveille iäkkäille terveyden edistämisen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn tueksi. Niitä voidaan myös hyödyntää osana sydän- ja verisuonitauteja sairastavien hoitoa.