Kun silli ui Tanskan salmien läpi Itämerelle, sen nimi muuttuu silakaksi. Silli ja silakka sisältävät runsaasti proteiinia ja monityydyttymättömiä, terveydelle hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja. Silakassa ja sillissä on myös erityisen runsaasti D-vitamiinia, ja pala silliä tyydyttää päivän D-vitamiiniannoksen.
Sillien suku on suuri, ja samaan heimoon kuuluvat muun muassa sardiini, sardelli ja kilohaili. Vappuna voi tarjota sekä valmiita sillejä että itse valmistettuja silliherkkuja, ja niitä yhdistämällä syntyy monipuolinen tarjoilu kohtuullisen vähällä vaivalla.
– Sillimunakas on vappubrunssin herkku, joka maistuu sekä haaleana että lämpimänä, Pro Kala ry vinkkaa.
Sillimunakas:
2 matjessillifileetä
3 kypsää perunaa viipaleina
1 sipuli
8 kananmunaa
1 dl vettä
ripaus suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 dl persiljaa ja tilliä (50/50)
2 rkl öljyä
4 varsiparsakaalia (broccolini) tai puntti vihreää parsaa
rucolaa
Huuhtele ja kuivaa matjessillifileet. Hienonna puolet silleistä ja suikaloi loput. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja hienonna sipuli.
Mittaa munat, vesi, suola, mustapippuri ja yrtit sauvasekoittimen mentävään astiaan. Aja ainekset tasaisen karkeaksi massaksi.
Kuumenna öljy pinnoitetulla uunin kestävällä paistinpannulla. Lisää pannulle perunat ja sipuli. Paista 4–5 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää hienonnettu silli ja karkeaksi pätkitty varsiparsakaali.
Kaada munamassa kuumalle paistinpannulle peruna-sillisekoituksen joukkoon. Sekoita lastalla pohjaa pitkin reunoilta kohti keskustaa, kunnes seos hieman hyytyy ja täytteet levittyvät tasaisesti.
Nostele suikaloidut silliviipaleet munakkaan pinnalle.
Paahda munakkaaseen lopuksi kaunis väri grillivastuksen alla ja viimeistele rucolalla.