Renkaan puhkeaminen voi yllättää juhannusruuhkassa – näin varaudut oikein

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kesäkuumalla ja juhannusruuhkassa tapahtuva rengasrikko voi tuntua painajaisunelta. Siihen voi kuitenkin varautua. Juhannusliikenteeseen lähtiessä renkaat sekä renkaiden korjausvälineet on syytä käydä huolella läpi. Vararenkaasta tai paikkaussarjasta on tien päällä hyötyä vain silloin, kun ne ovat kunnossa ja niitä osataan käyttää.

– Tärkeintä on, ettei tyhjällä renkaalla ajeta. Se on vaarallista ja tuhoaa nopeasti renkaan korjauskelvottomaksi. Jos ajo jatkuu yhtään kauemmin, myös vanne saattaa hajota, Jyväskylässä Rengasnuora-liikettä pitävä Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora kertoo ja ohjeistaa, että kannattaa pysähtyä mahdollisimman pian turvalliseen paikkaan ja tarkastaa tilanne.

Suurin osa nykyautoista on varustettu vararenkaan sijaan paikkaussarjalla. Siihen kuuluu paikka-aineliuos ja pieni kompressori, jolla renkaaseen saadaan myös ilmaa. Paikka-ainepurkki kiinnitetään venttiiliin ja kompressori paikka-aine purkkiin. Paikkaussarja kestää käyttökelpoisena noin viisi vuotta. Paikkaussarja on hyvä apu renkaan kulutuspintaan tuleviin pieniin reikiin.

Varmimmin matkaa rengasrikon tapauksessa voi jatkaa, jos autossa on kunnollinen vararengas. Renkaan korjaussarjojen ja vararenkaan ohessa kesäloman kynnys on hyvä hetki tarkastaa myös renkaat. Tarkasta myös vararenkaan kunto ja rengaspaine. Käy myös läpi auton työkalut, turvavarusteet ja varoituskolmio rengasrikon varalta.

Ota ennen ajomatkaa talteen tärkeimpien tie- ja rengaspalveluiden, Autoliiton sekä oman vakuutusyhtiön hätänumerot jo etukäteen pahemman rengasrikon tai vahingon varalta. Jos kaskoa ei ole tai se on suppea, hinaus- ja korjausapua voi tien päällä tiedustella paikallisilta rengasliikkeiltä. Pakkaa autoon vettä ja hyvin säilyvää kuivaa purtavaa. Ruuhka-aikoina apua voi joutua odottelemaan, mutta nälän pysyessä poissa odottelu on aavistuksen siedettävämpää.