Suomessa liikunta on olennainen osa perusopetusta, mutta sen jälkeen sen merkitys elämässä on lähinnä jokaisen henkilökohtaisella vastuulla. Osa on ehdottanut kansantautien ehkäisemiseksi pakollisia liikuntatunteja työpaikoille tai vähintään toisen asteen ja korkeakoulujen opintosuunnitelmiin.
Uusin hallitus on kiinnittänyt erityishuomiota suomalaisten kunnon rapautumiseen ja panostaa ihmisten hyvinvointiin ennaltaehkäisevästi liikunnan keinoin. Hallitusohjelmassa on määritelty Suomi liikkeelle -ohjelma, jonka tavoitteena on iskeä varhaisessa vaiheessa liikunnan puutteen aiheuttamiin ongelmiin ja lisätä kuntoilun määrää kaikissa ikäryhmissä. Liikunnallisen elämäntavan edistämiseen on varattu hallituskauden ajalle 20 miljoonaa euroa vuosittain.
Liikunnallisen elämäntavan edistäminen nousee perusopetuslakiin, ja liikunta tulee mukaan ammatillisten tutkintojen perusteisiin. Päiväkoti- ja koulupäivien sekä koulumatkojen liikunnallistamista vahvistetaan. Liikunnan ja toimintakyvyn edistäminen lisätään osaksi kutsuntojen sisältöä. Ikäihmisten toimintakykyä edistetään selvittämällä mahdollisuutta subjektiiviseen ulkoiluoikeuteen.
Hallitus aikoo selvittää mahdollisuuksia tukea liikuntaa verotuksen keinoin. Lisäksi hyvinvointialueita palkitaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä ennaltaehkäisystä kasvattamalla hyte-kertoimen painoarvoa. Parhaat toimintatavat valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-kokonaisuudesta ja Harrastamisen Suomen mallista vakiinnutetaan. Lasten ja nuorten harrastesetelin käyttöä lisätään.
– Olympiakomitea on nostanut liikunnallisen elämäntavan strategiansa keskiöön ja peräänkuuluttanut johtajuutta yhteiskuntaamme piinaavan liikkumattomuuskriisin ratkaisemiseksi. Hallituksen Suomi Liikkeelle -ohjelma painottaa pitkäjänteisyyttä ja vaikuttavuutta liikkeen lisäämiseksi ihmisten arjessa, sanoo myös Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.