Juhannusviikko tarkoittaa monelle suomalaiselle kesälomakauden alkamista ja aikaa vietetään yhä useammin mökillä. Moni koti jää kesälomakaudella pitkäksi aikaa vahtimatta. Poliisi muistuttaa, että koti kannattaa lukita ja suojata myös lyhyen poistumisen ajaksi. Kannattaa myös harkita, kuinka julkisesti mökkeilystä kertoo esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Vuonna 2022 Helsingin poliisilaitoksen tietoon tuli 152 asuntomurtoa. Asuntomurroilta suojautuminen on tärkeää läpi vuoden, ja monet suojautumisohjeet pätevät jokaiseen vuodenaikaan.
– Kovilla helteillä tuulettaminen on ymmärrettävää, mutta kotoa lähtiessä ikkunat ja ovet tulisi aina muistaa laittaa kiinni. Murtautujien on helppo hyödyntää auki jääneitä ikkunoita, sanoo rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitokselta.
Asukkaat voivat suojautua murroilta noudattamalla seuraavia neuvoja:
• Lukitse ovet ja ikkunat, kun poistut asunnosta. Kytke mahdollinen hälytysjärjestelmä päälle.
• Tarkista ulko-ovien lukkojen toimivuus (myös takalukitus ja turvalukko). Tarkista ovien ja niiden karmien kunto.
• Pane arvoesineet piiloon, jotta niitä ei havaitse ainakaan ikkunoista sisään katsomalla. Tyypillisimmin murtovarkaat anastavat koruja, käteistä, aseita, elektroniikkaa sekä muuta arvo-omaisuutta.
• Ota arvoesineiden tunnistetiedot talteen. Nappaa kuva tai kirjaa ylös esimerkiksi sarjanumero tai teksti esineestä.
• Jätä asunto asutun näköiseksi, kun lähdet matkalle. Sovi naapureiden tai tuttujen kanssa esimerkiksi pihan hoitamisesta ja postin noutamisesta. Voit myös pyytää naapureita pitämään asuntoa silmällä.
• Älä jätä vara-avainta piiloon ulos, vaan mieluummin säilytykseen luotettavalle henkilölle.
Jos kotiin palatessa huomaat, että kotiin on murtauduttu, pitää asiasta välittömästi ilmoittaa hätänumeroon 112. Asukkaiden täytyy heti poistua asunnosta, jotta he eivät sotke tekopaikkaa ja jotta poliisi voi suorittaa rikospaikkatutkinnan. Rikoskomisario Martikaisen mukaan poliisi pyrkii pysymään asuntomurtojen suhteen ajan tasalla.
– Poliisi seuraa aktiivisesti murtoihin liittyvää tilannetta ja mahdollisia alueita, jossa murtoja tapahtuu sekä keskittää voimavaroja tutkintaan ja valvontaan tarpeen mukaan mahdollisimman tehokkaasti.