Elokuvamaailman keskuksessa Yhdysvalloissa eletään parhaillaan historiallisia aikoja, sillä Screen Actors Guild -ammattiliitoon kuuluvat noin 160 000 näyttelijää ovat menneet lakkoon. Lakon vuoksi lukemattomat elokuvien ja televisiosarjojen tuotannot ovat nyt pysähtyneet. Lisäksi jo valmiiden elokuvien promokiertueet seisahtuvat ja ensi-iltoja joudutaan siirtämään, kun näyttelijät eivät saa osallistua niihin lakon vuoksi.
Näyttelijöiden lakko on seurausta käsikirjoittajien lakolle, joka alkoi jo toukokuun alussa. Näyttelijöiden työehtosopimus päättyi keskiviikkona, kun siihen neuvotteluja varten neuvoteltu kahden viikon lisäaika umpeutui. Tiistaina kiistan osapuolet käyttivät myös ulkoista sovittelijaa, mutta se ei kuitenkaan johtanut kumpaakaan osapuolta tyydyttävään lopputulokseen ja näyttelijät päättivät mennä lakkoon. Viime kuussa noin 98 prosenttia näyttelijöiden ammattiliiton jäsenistä äänesti lakon puolesta, jos sopimukseen ei päästä.
Näyttelijöiden lakon merkityksestä kertoo, että edellisen kerran näyttelijät olivat lakossa 63 vuotta sitten, kun elokuvia ryhdyttiin esittämään valkokankaiden lisäksi myös televisiossa. Nytkin yhtenä lakon syynä on palkkakiistojen lisäksi uusi teknologia, eli tekoäly ja sen käyttäminen elokuvissa. Christopher Nolanin Oppenheimer-elokuvan ensi-iltaa vietettiin Lontoossa vain tunteja ennen lakon alkamista, ja Nolan kertoi näyttelijöiden poistuneen paikalta kesken tilaisuuden liittyäkseen lakkoon.