Pohjois-Norjan Porsanginvuonolla laskettiin peräti 137 kiljuhanhea, joista 83 tunnistettiin tänä kesänä syntyneiksi poikasiksi. Poikasten määrä on ennätyksellinen, ja herättää toivoa Pohjoismaiden äärimmäisen uhanalaisen kiljuhanhikannan elpymisestä.
Kiljuhanhia on pitkän tauon jälkeen alkanut viime vuosina levähtää muuttomatkallaan Suomessa myös syksyllä. Liminganlahdella Oulun seudulla on havaittu syysmuutolla lepäileviä kiljuhanhia jo kolmena vuonna peräkkäin. Suomessa lajin pesintä on varmistettu viimeksi vuonna 1995.
– Pesinnässään onnistuneet kiljuhanhet poikasineen valitsevat suoremman reitin Suomen ja itäisen Euroopan yli Kreikkaan. Tämän reitin varrella olevia levähdyspaikkoja on saatu suojeltua vuosikymmenten kansainvälisellä yhteistyöllä ja kiljuhanhien kuolleisuus tällä reitillä on hyvin alhainen, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo.
Kiljuhanhi on Pohjoismaiden uhanalaisimpia pesimälintuja. Pohjolan kiljuhanhikannan vuosikymmeniä jatkunut taantuminen pysähtyi ja kääntyi kasvuun 2010-luvulla, mutta aivan viime vuosina kanta on jälleen taantunut usean huonon pesimävuoden takia.
– Pohjoismaissa pesii nykyisin vain pari-kolmekymmentä kiljuhanhiparia, kun kiljuhanhia oli vielä 1900-luvun alussa tuhansittain. Sukupuuton kynnykseltä 2000-luvun alkupuolella lupaavaan kasvuun kääntynyt kanta on viime vuosina taantunut heikkojen pesimävuosien takia uudestaan hälyttävästi, joten tämän kesän ennätyksellinen pesimätulos on todella odotettu ja mahtava uutinen.