Elokuu on yleisin muuttokuukausi. Tätä selittää etenkin koulujen lukukauden alkaminen, kun tuhannet opiskelijat muuttavat uusille opiskelupaikkakunnille. Muuttoa varten kannattaa ottaa kotivakuutus, joka kattaa myös muutossa tapahtuvat vahingot.
– Vanhan kodin kotivakuutus kannattaa irtisanoa vasta sitten, kun muutto on tehty. Uuteen kotiin kotivakuutus kannattaa hankkia jo ennen muuttoa, jos asuntoa esimerkiksi remontoi ennen muuttamista. Muussa tapauksessa kotivakuutuksen voi siirtää uuteen asuntoon muuttopäivänä, Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluiden johtaja Mikko Pöyhönen sanoo.
Muutoissa yleisimpiä vahinkoja ovat särkymiset ja rikkoutumiset. Huolellisella pakkauksella ja varovaisuudella vältyttäisiin monilta vahingoilta. Etenkin pahviset muuttolaatikot voivat hajota pohjasta, jos niihin on lastattu paljon tavaraa tai pohjaa ei ole kiinnitetty oikein. Muuttolaatikoiden laatuun kannattaakin panostaa ja esimerkiksi vuokrata muuttoon tarkoitettuja kestäviä laatikoita.
– Muuttoon kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta kalusteet ja muu omaisuus voidaan pakata ja siirtää rauhassa ja huolellisesti. Monissa muutoissa juuri kiire aiheuttaa välillisesti vahinkoja, kun omaisuutta ei ole ehditty suojata riittävän huolellisesti tai painavien esineiden kantamisessa tai pakkaamisessa pidetään kiirettä, Pöyhönen kertoo.
– Muutossa saatetaan pitää ovia auki kodissa tai autossa tavaroiden siirtämisen aikana. Varkaat voivat käyttää tätä hyväkseen ja varastaa tavaraa muuttoautosta tai asunnosta, Pöyhönen varoittaa.
Vinkit muuttajalle:
1. Tee osoitteenmuutos hyvissä ajoin Digi- ja väestötietovirastoon sekä Postiin.
2. Muista, ettei kotivakuutus siirry automaattisesti uuteen asuntoon, vaan osoitteenmuutoksesta on ilmoitettava erikseen vakuutusyhtiölle.
3. Kotivakuutus on voimassa sekä uudessa että vanhassa asunnossa muuton yhteydessä. Kotivakuutus kattaa myös muutettavan omaisuuden.
4. Varaa riittävästi aikaa muuton tekemiseen. Kiire lisää vahinkojen mahdollisuutta.
5. Muutossa kannattaa olla mahdollisuuksien mukaan useita apukäsiä, jotta esimerkiksi painavien huonekalujen muuttaminen sujuu ongelmitta ja ilman haavereita. Harkitse erilaisia muuttopalveluita, mikäli olet epävarma.
6. Tarkista uuden asunnon kunto huolellisesti viimeistään muuton yhteydessä. Sekä uusi että vanha asunto kannattaa valokuvata muuton yhteydessä epäselvyyksien välttämiseksi.
7. Pakkaa muutettavat tavarat huolellisesti, jotta ne eivät rikkoudu muuton yhteydessä.