Henkilöstövaje uhkaa romuttaa asiakkaan saaman palvelun sosiaali- ja terveysalalla. Moni varoitti tästä pandemian aikana, kun esimerkiksi rokotepakko karkoitti satoja hoitajia alalta uusiin työtehtäviin. Jo kesällä 2021 Israelista saatujen tulosten perusteella tiedettiin, että virus ei ollut terveille ja alle eläkeikäisille hengenvaarallinen.
HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kommentoi joukkoirtisanomisia Twitterissä joulukuussa 2021, että: ”Laulun sanoin: Hei, hei vain. Jos ei ymmärrä suojata itseään ja potilaitaan, ei silloin sovi terveydenhuoltoalalle”. Nyt Suomi on tilanteessa, jossa henkilöstövaje on romuttanut koko terveydenhoitojärjestelmän. Henkilöstöpulan paikkaaminen kalliilla vuokratyöntekijöillä pahentaa taloustilannetta ja vaihtuvuus ja johtamisen puutteet kuormittavat jäljellä olevia, vakituisia hoitajia. Tilanne on vakava.
– Henkilöstön ahdinko pomppaa tuloksissa nyt hälyttävämmin kuin koskaan Sosiaalibarometrin 33 vuoden aikana, SOSTEn tutkija Anne Eronen toteaa tuoreessa Sosiaalibarometristä.
Kentältä kerrotaan, että asiakas joutuu odottamaan kiireetöntä lääkäriaikaa perusterveydenhuoltoon jopa kuusi kuukautta. Sosiaalityössä kannatellaan huonokuntoisia, jopa akuutisti itsetuhoisia asiakkaita.
– Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena oli turvata sote-alan työvoiman saatavuus, kun kunnat eivät enää kilpailisi keskenään samasta työvoimasta ja palkat harmonisoidaan. Koska työmarkkina on monen tekijän summana nyt oleellisesti muuttunut, tilanne näyttää lähes katastrofaaliselta ja hyvinvointialueilla menee valtavia summia vuokratyöntekijöiden hankkimiseen firmoilta, SOSTEn erityisasiantuntija Minttu Ojanen selventää tuloksia.
– Henkilöstövaje heijastuu asiakkaan saamaan palveluun. Kun ei ole tarpeeksi työntekijöitä, jäävät palvelunkäyttäjien oikeuksia parantavat uudistukset tekemättä, esimerkiksi hoitotakuu tai vanhuspalveluiden henkilöstömitoitus. Samalla jonot sosiaalityössä ja lastensuojelussa kasvavat. Tämä heikentää kansalaisten luottamusta sote-palveluihin, Ojanen jatkaa.
Nyt kannattaisi suunnitella, miten alalta koronavuosien aikana poistuneet ammattilaiset saadaan takaisin.
Laulun sanoin – "hei, hei vain". Jos ei ymmärrä suojata itseään ja potilaitaan, ei silloin sovi terveydenhuoltoalalle
— Lasse Lehtonen (@lasleh) December 9, 2021