Teknologiayhtiö Samsung julkaisi taannoin uuden version taittuvanäyttöisestä lippulaivastaan, kun Galaxy Z Fold5 tuli markkinoille. Laite on monella tavalla uraauurtava, ja vasta nyt voidaan perustellusti sanoa, että legendaarinen Nokia Communicator on viimein saanut seuraajan. Ainakin jos perusteena käytetään laitteen merkitystä aktiivisessa työkäytössä.
Monien tietojärjestelmien käyttöliittymät eivät nimittäin ole vieläkään optimoituja puhelimille, joten niiden liikkuvaan käyttöön on tähän saakka tarvittu kannettava- tai tablettitietokone. Galaxy Z Fold5 toimii loistavasti myös tällaisten verkkopalvelujen kanssa, joten tablettikoneet ja kannettavat voi viimein jättää toimistolle oli kyse sitten kokouksesta tai asikastapaamisesta.
Näppituntuma laitteeseen on jämäkkä ja laadukas. Taitettavia älypuhelimia aiemmin vaivannut rimpulamaisuus loistaa nyt poissaolollaan, sillä Galaxy Z Fold5:n uusi sarana on jämäkkä ja ajoittain jopa hankala avata varsinkin yhdellä kädellä. Vitosversio on myös selvästi edeltäjäänsä ohuempi, joten se tuntuu heti paremmalta taskussa.
Taittuvien laitteiden tuoteryhmässä laitevalmistajien kilpailu kovenee koko ajan, joten jokaisella valmistajalla on varmasti motiivi pysyä tässä kehityksessä mukana. Suomen markkinoille on tulossa haastajat ainakin Honorilta ja OnePlussalta. Vielä toistaiseksi Samsung vaikuttaa kuitenkin olevan pitkän kokemuksensa turvin genrensä kärkituote, mutta aika näyttää muuttuuko tilanne.
Hinnaltaan Galaxy Z Fold5 on haastava hankinta, sillä suositushinnoilla laite maksaa 256 Gt muistilla 1 979 euroa, 512 Gt muistilla 2 099 euroa ja 1 Tt muistilla 2 349 euroa. Kannattaa siis pitää silmät auki tarjousten varalta. Tällaisella hinnalla ostoksen täytyy olla hyvin perusteltu myös työkäytössä. Läppärilaukun voi tämän laitteen myötä jättää toimistolle, mikä helpottaa arkea ja mobiilia työntekoa monin tavoin.
Staran testissä Galaxy Z Fold5 todettiin hyväksi työjuhdaksi ja Nokian Communicatorin jälkeen ensimmäiseksi matkapuhelimeksi, jonka avulla voi tehdä aidosti tehdä töitä kentällä. Tämä riippuu tietenkin toimialasta. Etuosan kapea näyttö on saanut jonkin verran kritiikkiä, mutta tässä testissä samaan tulokseen ei päästy. Kuvasuhteeltaan korkea ja kapea näyttö voi jopa parantaa joidenkin palvelujen käyttökokemusta.
Laitteessa on siis kaksi näyttöä, joista suurempi on avautuvassa sisäosassa sijaitseva 7,6-tuumainen AMOLED HDR10 ja etupuolella 6,3-tuumainen AMOLED. 4 400 mAh akku vaikutti ensin verrattain pieneltä, kun käytössä on näinkin suuri ruutu, mutta akku kestää varsin hyvin vuorokauden normaalissa käytössä, jossa päivällä käytetään pääasiassa suurta näyttöä ja illalla vapaa-aikana pientä etunäyttöä.
25 watin lataus jää nopeudessa kauas kilpailijoista, mutta akku latautuu tyhjästä puoleen noin puolessa tunnissa. Molemmissa näytöissä on mukautuva virkistystaajuus, joka säästää akkua. Taitettavissa laitteissa kokoon taittuvan näytön väliin jää usein pieni rako, joka kerää taskussa pölyä, mutta tällä kertaa rakoa tuskin edes huomaa. Tämä helpottaa myös laitteen pitämistä puhtaana eikä näyttöjen väliin pääse kovin helposti myöskään muuta roskaa esimerkiksi naarmuttamaan.
Samsungin pitäessä edelleen hallussaan puhelinkameroiden ilmaherruutta Galaxy S23 Ultralla, ei Galaxy Z Fold5 nouse haastamaan sitä. Laitteessa on takana 50 megan pääkamera, 12 megan 123 asteen ultralaajakulma ja 10 megan telekamera kolminkertaisella zoomilla. Edessä on 4 megan selfiekamera ja laitteen sisällä 10 megan kamera esimerkiksi etäkokouksia varten.
RAM-muistia on 12 gigaa ja tallennustilaa edellä mainittuun tapaan 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt. Yhteyksiä varten laitteeseen voi asentaa kaksi nano-SIM-korttia ja yhden eSIM-yhteyden. Luonnollisesti laite tukee 5G-yhteyksiä. Samsung lupaa laitteeseen neljä versiopäivitystä ja viiden vuoden tietoturvapäivitykset. Selkeä puute on, että laitteen mukana ei tule Samsungin lippulaivoista tuttua S Pen -kynää eikä sille ole säilytyspaikkaa laitteen sisällä.