Virtsa on tyypillisesti kellertävää ainakin suuren osan ajasta perusterveillä ihmisillä. Virtsan keltainen väri on kuitenkin ollut pitkään mysteeri. Nyt Marylandin yliopistossa on saatu vastaus kysymykseen.
Marylandin yliopiston tutkijoiden yhdessä Yhdysvaltain terveysministeriön kanssa toteuttama tutkimus julkaistiin Nature Microbiology -tiedejulkaisussa. Siinä tutkijat tunnistivat virstalle keltaisen sävyn antavan entsyymin. Entsyymi tunnetaan englanniksi nimellä billirubin reductase, eli bilirubiinin reduktaasi.
Bilirubiini on oranssia väriainetta. Sitä syntyy punasolujen kuusikuukautista elinkaarta seuraavan hajoamisen sivutuotteena. Bilirubiinia vapautuessa ruoansulatuselimistöön osa poistuu eritteenä ja osa imeytyy takaisin elimistöön.
Ruoansulatuselimistön tuottama bilirubiinin reduktaasi tekee bilirubiinista väritöntä urobilinogeenia. Se puolestaan hajoaa virtsalle tutun keltaisen värin antavaksi urobiliiniksi. Tutkijat ovat aina yhdistäneet urobiliinin virtsan keltaiseen väriin, mutta Marylandin yliopiston tiedotteen mukaan värjäytymiseen liittyvä prosessi on ollut tähän saakka tuntematon.
Tutkijoille selvisi, että bilirubiinin reduktaasi ilmenee lähes jokaisella terveellä aikuisella. Se kuitenkin puuttuu usein vastasyntyneiltä ja tulehduksellisista suolistosairauksista kärsiviltä. Tutkijoiden mukaan tulokset voivat auttaa selvittämään, kuinka ruoansulatuksen bakteerit vaikuttavat esimerkiksi ihon kellertymiseen.