Onko eläkejärjestelmää tulevaisuudessa? Moni säästää rahaa varmuuden vuoksi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Koko ikänsä työelämässä olleet eläkeläiset tulevat nykyisin mainiosti toimeen eläkerahastojen avulla. Tulevaisuus näyttää kuitenkin epävarmalta, ja tämä on lisännyt nuorten aikuisten säästämistä. LähiTapiolan teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 44 prosenttia suomalaisista varautuu eläkeaikaan säästämällä.

Arjen katsaus -kyselyn mukaan eläkesäästäminen on selvästi yleisempää miehillä, joista 53 prosenttia kertoi säästävänsä eläkeajan toimeentuloaan varten. Naisista osuus oli 35 prosenttia. Eläkejärjestelmä tuottaa 1940-luvulla syntyneille yli kolme kertaa enemmän kuin nykynuorille. Tilanne on epäreilu. Osaketuotoista voisi kuitenkin saada asiantuntijoiden mukaan pitkällä aikavälillä kaksi kertaa suuremman tuoton kuin eläkejärjestelmistä.

– Suomen eläkejärjestelmässä on paljon hyvää, mutta sanoisin, että se on hidastanut sijoitustaitojen kehittymistä ja osaltaan pitänyt meidät suomalaiset eurooppalaisittain tarkasteltuna suhteellisen köyhinä, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro otaksuu.