WHO:n mukaan liikkumattomuus on jo neljänneksi suurin itsenäinen kuoleman riskitekijä ja työelämän passiivisuus kasvattaa liikkumattomuuden riskiä entisestään. Terveystalon Näin Suomi voi -data paljastaa sairauspoissaolojen määrän laskeneen lähinnä siksi, että lievissä oireissa voi sairastaa esihenkilön luvalla. Kuitenkin työikäisen väestön huono yleiskunto huolestuttaa terveydenhuollon ammattilaisia.
Työntekijöiden kannattaisi käydä sännöllisesti terveystarkastuksissa, jotta kunnon ja terveyden muutoksiin ehdittäisiin reagoimaan tarpeeksi ajoissa. Työnantajat voivat omalta osaltaan tukea työntekijöidensä aktiivisempaa elämää tarjoamalla esimerkiksi liikuntaetuja tai aktiivisempia työpaikkoja. Työfysioterapeuttien suoraviivaisemmat hoitopolut ovat osoittautuneet tehokkaaksi tavaksi vähentää sairauspoissaoloja ja parantaa työkykyä.
– Säännönmukainen terveystarkastustoiminta on esimerkki siitä, kuinka voimme herkkien signaaleiden avulla tunnistaa riskissä olevat henkilöt ja ohjata heidät jo varhaisessa vaiheessa tuen piiriin. Tavoitteenamme ei kuitenkaan ole vain reagoida hälytteisiin, vaan valmentaa kohti aktiivisempaa elämää ja auttaa yrityksiä luomaan aktiivisempia työpaikkoja, sanoo Terveystalon johtava työfysioterapeutti Janina Achren.