Kotimaista parsaa saa taas – kannattaa nauttia mahdollisimman pian

Ruoka · Tim Isokivi

Kotimainen parsa on saapunut jälleen kotikokkien iloksi. Lyhyen sesongin herkusta kannattaa nauttia mahdollisimman pian. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton mukaan Suomen kasvuolosuhteet tekevät parsasta erityisen mehevää.

Kotimainen parsa on kaupallisessa viljelyssä vielä melko uusi tuote. Järvenkylän Maatila oli manner-Suomen ensimmäinen parsanviljelijä noin 10 vuotta sitten. Kotimaisen parsan sesonki kestää kaksi kuukautta, ja pominta-aika vain kuukauden.

– Jos kauden saisi Suomessa alkamaan aiemmin, parsan sesonki olisi pidempi. Poiminta pitää lopettaa viimeistään 15.6., koska juurakon pitää saada levätä seuraavaa vuotta varten, kertoo Järvenkylän Maatilan toimitusjohtaja Ingrida Alijosiute MTK:n tiedotteessa.

Suomen pitkät ja valoisat päivät saavat parsan kasvamaan nopeasti, minkä ansiosta ne ovat mehukkaita eikä niitä tarvitse kuoria. Parsoja voi säilyttää muutaman päivän ajan jääkaapissa leikkaamalla tyvestä pieni pala pois ja asettelemalla parsat pystyyn vedellä täytettyyn astiaan. Parsa toimii grillattuna, keitettynä, höyrytettynä, paistettuna tai raakana niin pääruokana kuin lisukkeenakin.