Viljelijät lupaavat: ”Varmaa on, että perunaa tulee täksikin juhannukseksi”

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Harva asia maistuu yhtää nostalgiselta suomalaisen suussa kuin kesän ensimmäinen keitetty varhaisperuna voin ja tillin kera. Joku haluaa perunan kanssa silliä, toinen grillitassuja. Kolmas syö perunat sellaisenaan ja neljäs salaatissa. Niin tai näin, uudet potut ovat kesän varma merkki.

Ensimmäiset avomaan varhaisperunat ovat kaikki Varsinais-Suomen alueella viljeltyjä. Touko-kesäkuussa perunat matkaavat lautaselle muun muassa Houtskarista, Nauvosta, Rymättylästä, Merimaskusta ja Kemiöstä. Varsinais-Suomessa tuotetaan yli 70 prosenttia katteenalaisesta varhaisperunasta, jota viljellään yhteensä 700–800 hehtaaria.

–Ensimmäiset varhaisperunat on saatu ylös jo viime viikolla, ja jatkossa nostomäärät kasvavat. Juhannuksen satomääriä on mahdoton ennakoida vielä, mutta varmaa on, että perunaa tulee täksikin juhannukseksi, lupaa Terhi Löfstedt, MTK Varsinais-Suomen aluepäällikkö.

Kotimainen varhaisperuna on saanut oman kansallisen teemapäivän. Kansallista varhaisperunapäivää vietetään lauantaina 15.6. nyt toista kertaa.