Tutkimus: Seksi torjuu äideillä stressin haittavaikutuksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan seksistä on erityisiä terveyshyötyjä stressaantuneille äideille. Se ehkäisee muun muassa aineenvaihduntahäiriöitä. Tutkimuksen mukaan säännöllisesti intiimiä kanssakäymistä harrastavilla äideillä oli korkeampi terveiden aineenvaihduntahormonien taso kuin passiivisemmilla äideillä.

Pitkäaikainen stressi on raskasta keholle, mikä lisää sydänsairauksien, diabeteksen, masennuksen, aivohalvauksen ja liikalihavuuden riskiä. Intiimi kanssakäyminen tuottaa mielihyvähormoneja, on fyysistä aktiivisuutta lisäävää ja puskuroi siten stressin haitallisia vaikutuksia.

– Löydöksemme viittaavat siihen, että stressiin liittyvät aineenvaihdunnan haitat vähenivät merkittävästi seksuaalisesti aktiivisten äitien keskuudessa, tutkimuksen kirjoittaja Yoobin Park kertoi PsyPostille Kalifornian yliopistosta.

Tutkimukseen osallistui 183 naista, jotka olivat iältään 20–50-vuotiaita. Heillä oli vähintään yksi 2–16-vuotias lapsi. Aktiivisina pidettiin niitä, jotka ilmoittivat harrastaneensa intiimiä kanssakäymistä vähintään kerran viikon mittaisen arviointijakson aikana. Kun tiedot oli kerätty, yhteensä 101 naista osoitti olevansa joko jatkuvasti aktiivisia tai jatkuvasti epäaktiivisia.

Mikäli äidillä oli erityislapsi, luokiteltiin hänet korkean stressitason ryhmään. Muut äidit olivat vähästressisessä ryhmässä. Erittäin stressaantuneilla äideillä oli todennäköisemmin korkeampi insuliini- ja insuliiniresistenssitaso ja alhaisemmat greliinitasot kuin vähemmän stressaantuneilla äideillä – paitsi silloin, kun seksuaalinen aktiivisuus oli tekijänä. Tutkimuksen mukaan kaikilla seksuaalisesti aktiivisilla äideillä oli samanlainen, terveempi aineenvaihduntaprofiili, stressiryhmästä riippumatta.