Toimittaja väittää: Washington Postin ”faktat” muuttuvat mielipiteen mukaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme taannoin selvityksestä, jonka mukaan paikallislehdet tekevät luotettavinta journalismia 2020-luvulla. Syynä on taloudellinen ja poliittinen paine, mikä voi määritellä suurten lehtitalojen agendaa turhauttavan paljon. Yhteiskunnallista vaikuttamista tehdään mediavälitteisesti yhä enemmän sen sijaan, että keskityttäisiin objektiiviseen ja neutraaliin uutisointiin.

Yksi maailman johtavista sanomalehdista, Washington Post, on lirissä. Vaikka Donald Trumpin ja vuoden 2020 vaalien ympärille nivoutuu runsaasti erilaisia salaliittoteorioita ja foliohattujen olettamuksia, on joukossa myös piinkovia faktoja puhumaan sen puolesta, että totuus ei suinkaan aina ole saanut palstatilaa journalistisessa julkaisuissa. Esimerkkinä mainittakoon New York Postin kolumnisti Miranda Devinen väite, kuinka Bidenin perheen kytköksiä korruptioon olisi peitelty tarkoituksella presidentinvaalien alla.

Washington Post menetti 77 miljoonaa dollaria viime vuonna. Lehden omistaja, Amazon-moguli Jeff Bezos, on nyt palkannut uuden johdon sanomalehteen ja uusi toimitusjohtaja on britti nimeltä Will Lewis. Hän on aloittanut toimituksen puhdistamisen eettisestä uutisoinnista kohti faktapohjaista artikkelisisältöä. Tämä ei ole miellyttänyt kaikkia ja uudesta pomosta on yritetty kaivaa lukuisia skandaaleja esiin. Lisäksi toimitusjohtajaa on syytetty syrjinnästä.

Nyt on väitetty, että osa Washington Postin toimittajien ystävistä kongressissa ovat peloissaan. Lewis on aiemminkin tehnyt jymypaljastuksia lainsäätäjien korruptioista, tosin brittiparlamentista. Uudistuksen kohteena tulisi olla aatteellisen lähtökohdan sanelema uutisointi, mikä tulisi korvata totuudella ja journalismin syvemmällä tarkoituksella: Kertoa kansalle, miten asiat oikeasti ovat sen sijaan, että kerrotaan miten niiden haluttaisiin olevan.